Hopp til innhold

Lilly (92) fikk ikke feire jul med ektemannen: – Et brudd på verdighetsgarantien

Kort tid før jul ble Lilly Johnsen kastet ut av sykehjemmet i hjemkommunen hvor ektemannen bor. – Et klart brudd på verdighetsgarantien, mener Pasient- og brukerombudet.

Lilly og Per Johnsen

Lilly og ektemannen Per Johnsen fikk ikke feire jul sammen på sykehjemmet i Flakstad.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Lille julaften fortalte NRK om 92 år gamle Lilly Johnsen i Flakstad kommune i Lofoten. Like før jul ble hun sendt hjem fra sykehjemmet hvor hun hadde korttidsplass etter et brudd i ryggen.

Kommunen mente hun var blitt frisk nok til å bo hjemme og få hjelp av hjemmetjenesten. Å feire jul sammen med ektemannen på sykehjemmet fikk hun ikke lov til, ettersom hun fortsatt hadde behov for hjelp. Kun pårørende som var friske nok til å klare seg på egen hånd kunne feire jul på sykehjemmet sammen med sine kjære.

– Jeg synes det er råttent. Når man blir gammel er man ikke annet enn en brikke i et spill, mener Lilly Johnsen.

– Skammelig

Behandlingen 92-åringen har fått av kommunen, har fått Pasient- og brukerombudet til å reagere.

– Jeg synes det er helt uhørt og det er rett og slett skammelig at det ikke er mer smidighet i kommunens helse og omsorgstjeneste, sier Inger–Marie Sommerset, pasient- og brukerombud i Nordland.

Inger-Marie Sommerset

Inger-Marie Sommerset, pasient- og brukerombud i Nordland.

Foto: Emil Indsetviken/NRK

Hun er klar på at kommunen bryter verdighetsgarantien som kom i 2010. Den skal sikre at eldreomsorgen tilrettelegges på en slik måte at dette bidrar til en verdig, trygg og meningsfull alderdom

– Når et ektepar som har vært gift i 40 år ikke får lov til å feire jul sammen når de ønsker det, så er det et klart brudd på verdighetsgarantien, sier hun.

Lilly Johnsen

Like før jul sendte Flakstad kommune Lilly Johnsen hjem til huset hennes på Fredvang.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Skylder på ressursmangel

Flakstad kommune ønsker ikke å kommentere utspillet fra Sommerset.

Assisterende rådmann Ole Bakkejord uttalte tidligere at manglende ressurser er årsaken til at 92-åringen ikke kunne bo sammen med ektemannen på julaften.

– Vi bemanner sykehjemmet utfra de pasientene vi har. Kommer det gjester hit som har behov for hjelp, trenger vi også mer mannskap. Når vi har en utbygd hjemmetjeneste i kommunen er det naturlig at det er de som skal ta seg av dem som bor hjemme, sier Bakkejord.

Ole Bakkejord, assisterende rådmann i Flakstad kommune

Ole Bakkejord, assisterende rådmann i Flakstad kommune.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Mener flere kommuner bryter loven

Sommerset mener det jevnlig skjer at kommuner bryter rettighetene som de eldre har krav på.

– Slike saker får vi ganske ofte. Det er noen kommuner som ikke holder seg til loven som gjelder for pasientenes omsorg og tjenestebehov.

– Hva er årsaken til det?

– Den ene siden er at kommunene ikke har økonomien og ressursene til å gi pasientene det de har rett på. Det andre er at kommunene har dårlig kompetanse i hva loven innebærer, sier Inger-Marie Sommerset.