NRK Meny
Normal

– Ringen holder kommunen sammen

Et ønske om å forene alle bygdene i Hamarøy kommune var starten for stafetten Trillethon. Stafettpinnen er en ring, som fraktes på ulike former for hjul gjennom etappene.

Alle deltar med ulike metoder

Seks år gamle Iver Eivik kjørte etappen med ponnien sin. Han overlot stafettringen til elleve år gamle Tom Christian Nilsen som syklet sin etappe.

Foto: Kjell Mikalsen

Annethvert år samler innbyggerne i Hamarøy kommune seg rundt en ring lagd av tre. Ringen skal flyttes fra bygd til bygd under bygdestafetten Trillethon.

Hans Kristian Steinsvåg

Ansvarlig for årets arrangement, Hans Kristian Steinsvåg, mener Trillethon er viktig for kommunens samhold.

Foto: Kjell Mikalsen

Ansvarlig for årets arrangement, Hans Kristian Steinsvåg, forteller at løypa er ti mil lang. Deltakerne bestemmer selv hvordan de løser etappen, men at det innebærer å flytte seg på hjul. Men det er ikke alle som deltar på sykkel.

– Tidligere har det vært deltakere i en Kano på hjul, folk i tilhengere, hest og vogn, noen har valgt rulleskøyter, andre har brukt barnevogn, rullatorer og rullestoler, forteller Steinsvåg.

Samler bygdene

Stafettringen som samler kommunen

Denne ringen symboliserer samholdet mellom bygdene, og er med på å holde kommunen sammen.

Foto: Kjell Mikalsen

Et ønske om å styrke samholdet i kommunen var årsaken til initiativet.

– Trillethon startet med en tanke om å forene alle bygdene i Hamarøya. Det var Anne Merete Nilsen på Finnøya som hadde denne ideen. Det ble til at vi skulle lage en stafett som skulle gå rundt hele kommunen, sier Steinsvåg.

I 2011 var det derfor Finnøya som var første bygd ut til å starte stafetten. Annethvert år er det en ny bygd som har start og stopplinjen i den sirkelformede stafetten.

– I dag var det Oppeid sin tur til å legge den sirkelformede løypa med start og stopp, sier Steinsvåg.

Helge Nilsen og Arna Ediassen deltok på stafetten

Arna Ediassen og Helge Nilsen deltok på sykkel.

Foto: Kjell Mikalsen

Betydningsfull ring

Ringen er ifølge Steinsvåg sentral i budskapet om samhold.

– Vi ser at sirklene går igjen. Både logoen, kartet, og veien rundt i kommunen er en ring.

Årets arrangør er overbevist om at stafetten styrker samholdet i kommunen som har 1800 innbyggere. Styrkingen er én ting, men for elleve år gamle Tom Christian Nilsen er det viktigste gleden stafetten gir han.

– Det har vel sikkert noe med å skape samhold, men for meg er det bare veldig artig.

I dag trillet en brannbil hundre meter, tre unggutter hadde skrudd sammen tre sykler og barnevogner ble trillet gjennom etappene. Nå er det to år til neste gang, og da står Ulsvåg for tur.