NRK Meny
Normal

– Ingenting kan skremme oss bort fra fiske

De var på vei til Berlevåg på fiske. Men da roret sluttet å virke ved 01-tida, og båten begynte drive, skjønte Paul Kjærran og Kurt-Ove Andersen at de hadde en lang natt foran seg.

Paul Kjærran

Paul Kjærran fra autolinebåten 'Kurt Senior' kom raskere tilbake til Bodø enn han hadde tenkt.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Kurt-Ove Andersen

Kurt-Ove Andersen har nettopp hatt båten på service, men tror han kanskje får roret i orden før helga er over.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Ifølge redningsskøyta var autolinebåten «Kurt Senior» like ved å reke på land, og ble berget i siste liten.

– Vi kunne ha reket til havs, eller grunnstøtt. I verste fall kunne vi endt på land, sier medeier Kurt-Ove Andersen fra Helligvær, som i stedet fikk hjelp av en båt til å holde dem til de fikk hjelp til slep tilbake til Bodø.

To redningsskøyter var involvert, deriblant «Ruth Opsahl», slik at «Kurt Senior» lå ved kai i Bodø ved 12.30-tida i dag i stedet for å være underveis til Berlevåg, slik planen var.

Det var ved 01-tida i natt at Paul Kjærran befant seg i den situasjonen at roret ikke virket. Andersen, som lå og sov, våknet av at båten plutselig sakket opp, og der lå de og drev til de fikk hjelp.

"Kurt Senior" på slep, 3.1.15

Her ser du 'Kurt Senior' på slep, sett fra 'Ruth Opsahl.'

Foto: Kari Dahl

De lå utenfor Steigen og drev i høye bølger og dårlig vær, og de hadde reket på land, hadde de ikke fått hjelp i siste liten, sier skipper Remo Nygård i redningsskøyta "Ruth Opsahl" til NRK.no.

Les også: Dramatiske øyeblikk for fiskebåt

Reddet i siste liten

Heldigvis gikk det ikke så galt. Først ble den fauskeregistrerte båten holdt fast av en forbipasserende fiskebåt, før en annen redningsskøyte kom til. Til slutt ble det skøyta «Ruth Opsahl» som tok båten på slep inn til Bodø.

Andersen sier dette er verken første eller siste gang at båten vil trenge hjelp til sjøs, og han ønsker ikke å overdramatisere det som har skjedd. Men innrømmer at det selvfølgelig er irriterende når noe sånt skjer, og særlig siden det er helg og verkstedet er stengt.

Her ser du båten på slep inn mot Bodø

Her er båtene straks ankommet Bodø etter et flere timers langt slep.

Likevel er det håp i sikte, for mens NRKs reporter er om bord ser det ut som mennene kanskje klarer å reparere problemene sine sjøl.

– Kanskje vi kommer oss avgårde før helga er over, sier Kurt-Ove Andersen.

Han og Paul Kjærran har hatt en meget lang natt, men er fortsatt ved godt mot. Det neste, og viktigste som skal skje, er at de to fiskerne skal unne seg en god pause og en solid middag.

"Kurt Senior"

'Kurt Senior' trygt i havn i Bodø.

Foto: Anita Borkamo