– Pakk riskremrestene i bagasjen før du reiser

4. juledag er romjulas travleste dag på norske flyplasser, og mange er kanskje småstresset når de nå skal hjem fra jul. Da gjelder det å ha forberedt seg nøye.

Gardermoen

Søndag kan det bli fullt trykk på Oslo Lufthavn Gardermoen og flere andre av de største flyplassene. Avinor råder reisende til å møte opp i god tid før avgang.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Etter en, sannsynligvis, avslappende juleferie hos familie eller venner, er det for mange tid for å reise hjem i dag.

Mandag er det nemlig starten på en ny arbeidsuke for flere, og det har Avinor tatt høyde for. Derfor har de økt bemanningen ved Norges største flyplasser 4. juledag.

Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef Avinor

Pakk inn julegaver og desserten, oppfordrer kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud.

Foto: Tommy Normann

– Jula er en tid der det gjerne er mange ikke så erfarne passasjerer som reiser. Mange er kanskje stresset i tillegg, eller trenger ekstra hjelp til å finne fram. Derfor forsøker vi å ha nok bemanning til å hjelpe alle, forteller kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud til NRK søndag.

Hun er klar på at folk bør møte opp ekstra tidlig i dag på flyplassen, og da bør du gjerne ha tenkt over hvordan du har pakket på forhånd.

– Det vil bli mye trafikk, og derfor bør du beregne ekstra god tid til å komme deg igjennom sikkerhetskontrollen. Du vet aldri hva som kan skje.

– Deretter bør du være helt sikker på at det som er i veska eller håndbagasjen din er tillatt, legger Ulverud til.

– Sjekk sekken til barna dine

Det er nemlig mange som tar med seg julegaver - og ikke minst julekakerester - i bagasjen hjemover. Spesielt for de som reiser med barn er det lurt å være forberedt, påpeker kommunikasjonssjefen.

– Vi har eksempler på barn som har fått en lekepistol eller sprettert i julegave, og det kommer ikke igjennom sikkerhetskontrollen. Vi oppfordrer foreldre til å ta en sjekk i sekken til barna for å være helt trygg på at ikke noe blir tatt ifra dem. Det kan være en trist opplevelse dersom barnet blir fratatt leken sin i sikkerhetskontrollen.

Rådet er enkelt og greit å sende det i den vanlige bagasjen. Det samme gjelder for juledesserten du gjerne vil ha med deg.

– En klassiker

For eksempel dersom du vil ha med deg riskremrestene fra gårsdagens dessert om bord på flyet, fordi du er bekymret for at det blir grisete i kofferten.

– Det der er en klassiker, smiler Ulverud, og fortsetter:

– Det er faktisk veldig mange som ønsker å ha med seg multekrem, riskrem, hjemmelaget rødsaus eller syltetøy gjennom sikkerhetskontrollen. Men det som er smørbart eller flytende er ikke tillatt. Vi oppfordrer alle til å pakke det ordentlig godt inn og sende det i kofferten som innsjekket bagasje.

Og skulle du være litt sent ute, lover Gurli Høeg Ulverud at Avinor skal forsøke å hjelpe deg.

– Vi prøver selvsagt å hjelpe til så langt det lar seg gjøre, for eksempel kan vi sende kofferten etter hvis vi har tid og anledning til det. Men vi holder aldri igjen et fly fordi noen er forsinket, understreker hun.

– I tillegg til rådene om å beregne god tid og sjekke bagasjen, kan det være lurt å sjekke hjemmesidene våre for eventuelle flyforsinkelser, avslutter kommunikasjonssjefen.