NRK Meny
Normal

– Nå har alle hørt om Tverlandet

I høst har hun satt hjemstedet Tverlandet på norgeskartet. Nå er Marie Blokhus og folkene bak TV-serien «Side om side» i gang med planleggingen av en ny sesong av komiserien.

Setter Tverlandet på kartet

Gjennom åtte lørdagskvelder i høst har over en halv million seere fulgt Marie Blokhus som karakteren Maria i TV-serien Side om side. Akkurat som Maria, kommer Blokhus fra Tverlandet utenfor Bodø.

– Man merker at det er flere som kommer bort til på gaten og takker for arbeidet man har gjort enn tidligere, sier hun til NRK.no.

Ting har endret seg for Marie Blokhus etter at hun fikk rollen som Maria i NRKs komiserie «Side om side». Der spiller hun den kvinnelige halvdelen av et urbant par som flytter fra Grünerløkka i Oslo til Granli i Østfold.

Lang vei til skjermen

Og det er mye Marie i karakteren Maria. For som i serien kommer Blokhus opprinnelig fra Tverlandet utenfor Bodø.

– Jeg er veldig stolt over å komme fra Tverlandet. I «Side om side» åpnet det seg en mulighet for å bruke det i selve serien. Da vi begynte å improvisere ble det naturlig at ting som jeg erfarer fra Tverlandet og Bodø ble med.

– Nå har alle hørt om Tverlandet, sier hun og ler.

Forbereder ny sesong

Det var i teatergruppen på Tverlandet interessen for skuespill ble vekket. Som 16-åring flyttet hun til Rana for å gå dramalinjen på den videregående skolen. Derfra gikk veien via Nordland Teater til Teaterhøgskolen og nå jobb ved Det Norske Teatret i Oslo.

I høst har hun og de fem andre hovedrolleinnehaverne i «Side om Side» vært å se på TV-skjermen åtte lørdager på rad. Nylig ble det bekreftet at det kommer en ny sesong av komiserien.

– Vi har så vidt begynt å ha møter og diskutere hva som kan skje med de forskjellige parene, men innspillingen begynner ikke før i mars neste år.

(artikkelen fortsetter under)

Er med og utvikler karakterene

Hva som kommer til skje i nabolaget i Granli er det foreløpig få som vet, men Blokhus vil ha en finger med i spillet. For selv om serien har egne manusforfattere, får skuespillerne være med å forme handlingen.

– Vi får jo eierskap til karakterene våre, og jeg har meninger om hva som skal skje med min karakter og hva min karakter ville gjort og ikke gjort.

Selv om hun er strålende fornøyd med mottakelsen den første sesongen har fått, mener hun at fortsettelsen vil bli enda bedre

– Jeg synes det er utrolig gøy at vi får lov å fortsette, for det tar tid å finne formen til en slik type serie.

– Vi har fått en kjempefin start med sesong én. Da føler hvor vi kan lære av det som fungerte der og ta det videre og gjøre det enda bedre.

(artikkelen fortsetter under)

Marie Blokhus

I høst er Marie Blokhus også å se i teaterstykket «Shockheaded Peter» på Det Norske Teatret.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Dette er verdt å dedikere livet sitt til

Men det er ikke bare på skjermen Blokhus har vært å se de siste månedene. Denne høsten har hun stått på scenen i stykket "Shockheaded Peter". En grotesk musikal om barneoppdragelse.

Og til tross for suksessen på TV, er det teater hun konsentrer seg mest om akkurat nå.

– Gjennom teateret kan du diskutere det å være menneske på en veldig kompleks måte. Teksten er et plan, men du har også emosjoner og andre abstrakte virkemidler. Det er en mangefalsert måte å studere mennesket på. De gangene vi lykkes på flere punkter, opplever jeg at det har så stor effekt på folk, at jeg tenker dette er verdt å dedikere livet sitt til.

Neste høst er hun tilbake med en ny runde av «Side om Side». Forarbeidet er allerede godt i gang, og fra mars skal ti ferske episoder spilles inn.

– Jeg håper folk er med oss en sesong til.

Vidar Magnussen og Marie Blokhus spiller hovedrollene i den nye NRK-serien «Side ved side».

Vidar Magnussen og Marie Blokhus i «Side ved side»