– Får kjeft fordi vi bråker for mye

Når noen av Norges morsomste mennesker møtes for å spille inn en humorserie sammen, kan det fort bli litt vel mye fjas.

Jonas og Maria (Vidar Magnussen og Marie Blokhus) i "Side om side"

Vidar Magnussen og Marie Blokhus har hovedrollene i NRKs nye store humorserie «Side om side». Her er de i gang med å plukke brunsnegler i nabolaget.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Røa i Oslo en dag i juni: En gjeng skuespillere står bøyd over en bøtte med brunsnegler med hver sin saks i hånden. «Klipp klipp», sier Jon Almaas og smiler bredt.

Det er opptak av en scene i den såkalte snegleaksjonen i TV-serien «Side om side», NRK Underholdnings nye humorserie.

Serien, som beskrives som en norsk versjon av «Modern Family» og «Solsidan», har som mål å samle norske familier foran TV-skjermen gjennom åtte lørdagskvelder nå i høst.

Kort fortalt handler serien om det unge, urbane paret Jonas og Maria (Vidar Magnussen og Marie Blokhus) som flytter fra Grünerløkka i Oslo til Granli i Østfold. Der møter de småbarnsfamilien til Frode og Lisbeth (Tore Sagen og Pernille Sørensen), det snobbete paret Christian og Celine Kopperud (Jon Almaas og Charlotte Frogner) og resten av sine nye naboer.

Velkjent tematikk

Jon Almaas som Christian Kopperud i opptak av "Side om side"

Christian Kopperud (Jon Almaas) lar skuffelsen over sine naboer komme til syne overfor sin kone Celine (Charlotte Frogner).

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Denne junidagen er det opptak av scenen der Christian Kopperud har invitert til snegleaksjon for å bli kvitt brunsneglene i nabolaget.

– I dag tar vi for oss en velkjent tematikk, nemlig snegler i hagen, forklarer prosjektleder Sigmund Falch.

– Dette er selvfølgelig er helt nytt for Grünerløkka-paret. Men for Kopperud, som styrer alt av dugnader, korpsarrangementer og natteravnvandring i nabolaget, er dette en årviss ting. Nå har han trommet sammen naboene for å se til at alle plukker snegler, forklarer prosjektlederen.

Den noe selvhøytidelige Kopperud noterer ned dagens fangst og delegerer sine naboer rundt, uten så mye som å røre en snegle selv.

Se klipp fra snegleaksjonen her:

Christian og Celine Kopperud arrangerer snegleaksjon i nabolaget i NRK-serien "Side om side".

Side om side: snegleaksjonen

Ufordragelig type

Jon Almaas, som spiller Kopperud, forteller under en pause litt senere at det har vært spennende å komme ut fra «Nytt på nytt»-studio på Marienlyst og drive med noe som ligger litt utenfor hans vanlige komfortsone.

– Jeg er vant til å være på TV, men der er jeg jo meg selv. Dette er helt annerledes. Her spiller jeg en ganske ufordragelig type, og det er egentlig veldig gøy.

«Side om side» beskrives som en moderne sitcom, med fokus på de morsomme situasjonene i stedet for å være punchlinedrevet slik amerikanske sitcomer ofte er. Serien har fokus på familien og naboskap – noe både foreldre og barn hjemme foran TV'n skal kunne relatere til.

– Det er en serie der det er meningen at du skal like og få et forhold til karakterene. Dette er ikke amerikansk blikkbokskomedie der du ler av hver replikk, humoren ligger i situasjonene som oppstår, forklarer Almaas.

NRK.no ble med på opptak av humorserien, se bildene her:

Kjøpte eget hus til innspillingen

«Side om side» er satt til Østfold, men spilles i virkeligheten inn på Røa i Oslo. Etter å ha lett etter et «typisk norsk nabolag» en stund, kom produksjonen over nettopp dette nabolaget på Røa der et hus var til salgs.

– Vi kjøpte like godt hele huset, forklarer prosjektleder Falch.

– Her kan vi holde på så lenge vi trenger og så selger vi huset etterpå, fortsetter han.

Og nabolaget har tatt godt i mot sine nye, dog noe uvanlige naboer. De kommer stadig innom for å kikke på opptakene, og mange har også stilt opp som statister i serien.

– I fiksjonen bor de tre parene like ved siden av hverandre. Vi spiller inn mye i dette ene huset, men har måttet låne hager og oppkjørsler av naboene der det har vært nødvendig. De har vært veldig imøtekommende, forklarer Falch.

Et uventet problem støtte produksjonen likevel på. Første innspillingsdag viste det seg nemlig at nabotomten bak huset var blitt godkjent til bygging av et nytt hus.

Dermed ble det satt i gang med grunnsprenging, som siden gikk over i hamring og boring dagen lang de første ukene. En ting som passer heller dårlig når det ropes «stille på sett» og gjøres klart for opptak.

– Vi hadde nok ikke kjøpt huset om vi hadde visst at de skulle bygge. Det gikk bra, vi måtte flytte noen opptak men vi kom i mål, forklarer Falch.

Side om side

Opptakene av «Side om side» pågikk på Røa i Oslo over to måneder denne forsommeren.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Snakkesalig gjeng

Opptakene av humorserien har pågått i løpet av to måneder nå i sommer. Dermed har skuespillere og crew hatt god tid til å bli kjent med hverandre.

– Vi har hatt det veldig gøy, det er mye fleiping hele tiden. Jeg tror jeg har ledd 60 prosent av tiden jeg har vært her, slår Marie Blokhus fast.

Skuespillerne sammenlikner opplevelsen med å være på sommerleir, der man utvikler en felles sjargong og intern humor. Samtidig understreker de at humor er viktig for å «komme i modus» slik at scenene skal være morsomme når de kommer på TV.

– Alle har forskjellige måter å fokusere på. For meg er all tøysingen og fjaset en måte å forberede meg på det jeg skal gjøre på. Det er deilig å være sammen med en gjeng der så mange har behov for å tulle, forklarer Charlotte Frogner.

Men det kan visst bli i meste laget enkelte ganger.

–Vi har faktisk fått kjeft fra NRK-ledelsen om at vi bråker for mye på settet. Vi fikk en mail med tittel «støyende arbeidsplass», innrømmer Tore Sagen.

– Det er en veldig skravlete gjeng, medgir prosjektleder Falch.

– Men vi er strålende fornøyd med castingen. De har vokst rett inn i rollene og får frihet til å komme med ting selv. Det har de gjort til gangs – dette har vært en skikkelig opptur, bedyrer han.

Se en smakebit på «Side om side» her:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Se en smakebit av NRK Underholdnings nye humorserie. Med: Jon Almaas, Charlotte Frogner, Emil Åsberg Sørby, Olav Omejer, Marie Blokhus, Vidar Magnussen, Tuva Greaker, Axel Omejer, Pernille Sørensen og Tore Sagen.

Promo – Side om side

Flere sesonger

For tiden arbeides det med manus til sesong to av «Side om side». Også sesong tre er under planlegging.

– Vi holder på til naboene blir lei, lover prosjektlederen.

Og snegleaksjonen? Vel den utvikler seg etter hvert i helt andre retninger. For hva skjer når en blotter dukker opp i nabolaget? Det ser du i «Side om side» i høst.

«Side om side» har premiere på NRK1 lørdag klokken 19:55.

Kulturstrøm