Hopp til innhold

– Lave oljepriser gir mindre oljeaktivitet i nord

Nordnorsk industritopp tror oljenæringa vil redusere aktiviteten i Barentshavet. - Nå kan fokuset endelig rettes mot industrien på land, sier direktøren i Mo Industripark.

Nedgangstider:

NEDGANGSTIDER: Mange mener at lavere oljepriser vil få betydning for oljeaktiviteten i nord. Mandag kommer olje- og energiminister Tord Lien til Helgeland for å møte næringa.- Vi vil ha fokus på landbasert næring nå, og ikke bare olja, sier direktøren i Mo industripark, Arve Ulriksen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Når olje- og energiminister Tord Lien i dag kommer til Sandnessjøen for å møte olje- og gassnæringen på Helgeland, vil han møte bekymringer over den lave oljeprisen.

I industrinettverket «Mo Industripark i Rana» mener de dagens oljepris er så lav at oljenæringa kommer til å redusere aktiviteten i Barentshavet.

– Jeg tror at lavere olje- og gasspriser, og i hvert fall på det nivået den ligger på i dag, betyr at Barentshavet ikke blir så interessant lenger, sier direktør Arve Ulriksen.

Men dette synspunktet ligger ganske langt unna det budskapet olje- og energiminister Tord Lien nylig hadde da han var i Nord-Norge.

Petroleumsvirksomheta er en hovedpilar i den økonomiske aktiviteten, også i nord. Og den representerer unike muligheter for verdiskapning, sysselsetting, vekst og ringvirkninger i Nord-Norge.

Olje-og energiminister Tord Lien

Oppsigelser etter prisfall

Den lave oljeprisen har snudd oljeoptimismen til noe atskillig mer usikkert.
Det er et halvt år siden oljeprisen starta nedturen fra 114 dollar fatet til dagens oljepris på tett opp mot 80 dollar. Før trodde man at alt var mulig, nå går bransjen på sparebluss.

– Det går nesten ikke ei uke uten at vi leser i media om oppsigelser fra oljeselskap. Så vi har allerede sett konsekvensene, sier Ulriksen.

Tror på høyere priser

Men det hindrer ikke Kjell Giæver i interesseorganisasjonen Petro Arctic til å slippe drømmen om hundre dollar fatet.

– Vi forholder oss til Det internasjonale energibyrået (IEA), som gjør beregninger for hvordan etterspørselen for olje og gass vil se ut framover, sier Giæver.

Vil ha fokus på landindustri

Men for Arve Ulriksen er håpet at denne usikre situasjonen for oljenæringa kan være god for landindustrien.

– Jeg mener jo at lav oljepris gjør at interessen for landbasert industri vil ta seg opp. Og jeg har et håp om at man endelig kan sette seg ned og begynne å diskutere industripolitikk for landsida på nytt. Jeg tror lav oljepris kan tvinge fram ei slik tenking, sier direktør Arve Ulriksen i Mo industripark.

– Norge må bidra

Oljeprisene er nå på sitt laveste nivå på over tre år.

Torsdag 27. november er det et viktig møte for de tolv medlemmene i Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC). Her skal det bestemmes hvor stor oljeproduksjonen skal være framover.

– OPEC alene kan ikke lenger kontrollere markedet. Denne gangen må også Russland, Norge og Mexico bidra. OPEC kan kutte, men tilførselen fra ikke-medlemmer vil øke, og hva vil dette gjøre med markedet, sier Attiyah til nyhetsbyrået Bloomberg.

Mandag var det en forsiktig økning i oljeprisen. På asiabørsen ble det registrert en pris på 80,73 dollar for et fat nordsjøolje.

Bare de siste tre månedene har oljeprisen sunket med 26 prosent, og tidligere denne uken falt den til under 80 dollar fatet. I sommer lå den på 115 dollar.