Hopp til innhold

Ingen tro på oljeoptimisme i nord

Leder av Norsk ingeniør og teknologiorganisasjon (NITO) mener det er naivt å tro på videre oljeeventyr i Finnmark, tross optimisme fra Oljedirektoratet.

Nedgangstider:
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Trond Markussen, leder av NITO, mener nedgangstiden man ser i oljebransjen, vil sørge for at arbeidskraften forsvinner fra landsdelen. Han tror derfor at det ikke vil bli noen ny oljeoptimisme i Nord-Norge.

– Det har vært stor optimisme i forhold til olje-bransjen i Nord-Norge. Derfor har det vært en boom av teknologer og ingeniører til landsdelen. Det på grunn av jobbmuligheter i petroleumsvirksomheten. Nå som vi ser kutt i olje-bransjen, er det stor sannsynlighet for at mye av denne teknologikompetansen forsvinner, sier Markussen.

Optimistisk Oljedirektør

Uttalelsen til Markussen kommer etter at direktøren for Oljedirektoratet, Bente Nyland, fredag gikk ut å var optimistisk til videre oljeeventyr i Finnmark.

Bente Nyland
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

– Jeg er ganske optimistisk på at det kommer til å bli utbygginger i dette området. Oljedirektoratet er også bekymret over den kostnadsveksten som har vært, men vi tenker at med en god planlegging og gode runder med å få til bedre prosesser at vi kan få ned kostnadsbildet, fortalte Nyland til NRK.

Rekrutering tar tid

Men nedgangstider i bransjen, samt høye kostnader på prosjektene i nord, har fått flere enn Markussen til å bli skeptiske til en lysende framtid for oljeaktivitet i Finnmark.

– Når jobbene forsvinner, forsvinner folk. Det går ganske raskt. Kommer jobbene tilbake, tar det lenger tid å hente folk tilbake. Det skal godt gjøres å holde på disse til det igjen blir oppsving. Det tar tid å rekruttere, og lenger tid å motivere ingeniører til å flytte til landsdelen hvis de først har forlatt den, forklarer Markussen.

– Det er nok litt naivt av Oljedirektoratet å tenke at når man trenger folk, er de hyllevare og står lett tilgjengelig, fortsetter han.

Ikke redd

– Jeg tenker at oljedirektøren alltid har fakta på bordet og har en veldig god og faktaorientert framstilling. Det hadde hun også i dag. Hvis man holder seg til fakta, så er det ikke noe grunn til å være redd, sa regiondirektør for NHO Finnmark, Marit Helene Pedersen til NRK fredag.

Da hadde hun med flere politikere og næringslivsfolk, hørt Oljedirektøren tale under en konferanse i Vadsø.

Tror Kirkenes vil vokse mer

Kirkenes er et av stedene som allerede opplevd vekst på grunn av oljens inntog i nord med blant annet inntog av seismikkbåter.

Og oljedirektøren tror ikke det blir færre sesmikkbåter i havna der i årene som kommer.

– Vi har jo gode indikasjoner på at det kan være olje og gass i dette området, så det handler jo mest om tålmodighet til at man klarer å finne det. Dette er jo en bransje som veldig fort har mange skuffelser, men også en bransje hvor det er stor optimisme når det først slår til, sier Nyland.

Mister viktig kompetanse

Trond Markussen syntes det er kjempeflott at Oljedirektøren gir optimistiske indikasjoner for Kirkenes, men viser igjen til at nedgangstidene ikke kan hindre fraflytting av viktig arbeidskompetanse.

– Når jobbene forsvinner, forsvinner folk , det går ganske raskt. Kommer jobbene tilbake, tar det lenger til å hente folk tilbake. Det skal godt gjøres å holde på dem til det igjen blir en oppsving. Nye muligheter er kjempeflott, men det er den tiden det tar. Det tar tid å rekrutere, og lenger tid å motivere ingeniører til å flytte til landsdelen hvis de først har forlatt den, sier han.

Nyheter fra Troms og Finnmark