Hopp til innhold

– Kunne ikke engang sløye fisk

Himmelblå-skuespiller Terje «Roland » Skonseng Naudeer måtte lære alt fra scratch da han skulle spille fiskeskipper. – Jeg var redd for å framstå som en idiot, sier han.

Terje Skonseng Naudeer og Ingrid L Olderbakk

FAST FISK: Programleder Ingrid Langeland Olderbakk blir med Terje «Roland» Skonseng Naudeer til havs for å prøve fiskelykken utenfor Ylvingen.

Foto: NRK

Hele Norge er blitt forelsket i øya Ylvingen gjennom dramaserien «Himmelblå».
Men få vet at Ylvingen har nesten like mange elg som fastboende. Ut i naturen-redaksjonen i Bergen har vært med Terje Skonseng Naudeer på fiske utenfor Ylvingen sammen med den lokale fiskeren Thor Olsen.

Kunne ikke sløye fisk

I programmet kommer en aldri så liten innrømmelse fra Skonseng Naudeer.

– Jeg kunne verken sløye fisk eller føre båt da jeg fikk rollen som Roland.

Men på Ylvingen var det hjelp å få.

– I sjarken til fisker Thor Olsen lærte jeg det jeg trengte for å mestre rollen, sier han.

Ville ikke se ut som en idiot

Himmelblå-Roland er en veldig praktisk type, så Skonseng Naudeer bestemte seg for å lære seg alt det Roland skulle gjøre.

– Jeg ville ikke ikke å se ut som en idiot. Så jeg dro ut med Thor i sjarken, og lærte meg å kjøre båt og sløye fisk og alt sånt.

– Hva var det vanskeligste?

– Det var vel å sløye, og det skulle jeg gjøre mens jeg hadde en veldig krevende dialog med søsteren min i serien, det var mye tekst og vanskelig å sløye samtidig, forteller han.

Nært forhold til Helgeland

Etter tre sesonger med Himmelblå, har han fått et nært forhold til denne delen av Helgeland.

– Når man har bodd på Helgelandskysten lenge, så glemmer man lett hva man har rett utenfor vinduet . Og nå når jeg bor i Oslo tenker jeg at jeg kan alltid komme tilbake hit – og besøke Thor og dra ut i sjarken. Jeg er blitt minnet på hva som er her, sier han.

Rer opp til sommergjestene

Ylvingen om vinteren - fra Ut i naturen

Vakre Ylvingen.

Foto: NRK

2. mars er det klart for Ut i Naturen fra Himmelblå-landet på Sør-Helgeland.

– Vi har peilet oss frem til noen av landets flotteste elger - alle elgene på Vega har vært radiomerket siden 1992. Og vi har redd opp sengene til ærfuglene som snart skal innta Vegaøyan, og dykket i tareskogen, sier programleder Ingrid Langeland Olderbakk.

En liten båttur fra Ylvingen ligger Hysvær. Her er ærfuglen en fast sommergjest, og i generasjoner har dunsanking vært en viktig inntektskilde for fiskerbøndene i øyværet. Samboerparet Øystein Ludvigsen og Snefrid Jakobsen fører tradisjonen videre, og er blant fuglevokterne som bruker hele våren og sommeren til å lage reir og passe på ærfuglene.

Merket elg

Ylvingen - Ut i naturen

Vinteridyll på Ylvingen.

Foto: NRK

Vi får også møte firbeinte skapninger på Ylvingen. Elgen trives nemlig svært godt både på Ylvingen og naboøya Vega.

– De første elgene kom svømmende til Vega i 1985, og her trives de så godt at de har blitt værende. For forskerne ble dette en unik anledning til å studere en elgbestand med liten utskiftning, og siden 1992 har hver eneste elg på Vega blitt merket. Mellom 90-95 prosent av alle elgene som noen gang har vært på Vega har vi hatt en radiosender på. Dermed får vi en unik kjennskap til denne flotte elgbestanden.sier NINA-forsker Erling Solberg, som drar vi ut for å spore opp radiomerket elg, og får oppleve noen av de flotte elgoksene på nært hold.

Hvor er Kim?

Under vann skal reporter Hanne Cecilia Aas lete etter tareskogen. Langs store deler av kysten er den borte, men utenfor Vega har den vokst frem igjen!

Og kanskje får vi svaret på spørsmålet én million nordmenn stiller seg før sesongpremieren på «Himmelblå»:

Hvor er det blitt av Kim?

NRKs Himmelblå-sider