Hopp til innhold

– Kinas importstopp skyldes Norges fredspris

– Norges fredsprisutdeling til Liu Xiaobo i 2010, er den eneste logiske forklaringen til at Kina vender tommelen ned for norsk laks, sier ekspert.

Norsk laks

Det offisielle Kina har ikke gitt noen forklaring på hvorfor de innfører importstopp på laks fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra i dag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det offisielle Kina har ikke gitt noen forklaring på hvorfor de innfører importstopp på laks fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra i dag.

Xianwen Chen, som tar doktorgrad på norsk lakseeksport til Kina ved Norges Miljø- og biovitenskapelige Universitet, sier sannsynligheten for at importstoppen henger sammen med Norges fredspris til Liu Xiaobo i 2010, er stor.

Xianwen Chen

– Før fredsprisen hadde norsk laks ingen problemer med å passerer grensen til Kina. Problemene startet med fredsprisen, og har dukket opp med jevne mellomrom siden, sier Xianwen Chen.

Foto: Karianne Asheim

– Sanksjonene gjelder bare norsk laks. Norsk laks kan selvsagt ha kvalitetsutfordringer, men tidligere tester av laks som har blitt eksportert til Kina har ikke avdekket avvik. Derfor må dette handle om noe annet enn fiskekvalitet.

– Ifølge Mattilsynet, startet problemene dagen etter at fredsprisen ble annonsert. Tidspunktet for start av denne langvarig sanksjon er det sentrale element i logisk fradrag her.

– Norsk laks en sterk merkevare

Siden 2010 har norsk eksport av laks til Kina sunket kraftig. Likevel utgjorde verdien av den norske sjømateksporten til Kina 3,2 milliarder kroner i fjor. Lakseeksporten fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms om lag en femdel av den totale norske sjømateksporten til Kina.

Ifølge Xianwen Chen markedsfører all laks som selges på markeder og butikker i Kina som norsk.

– Norsk laks er en sterk merkevare i Kina, og har hatt en sterk vekst. Markedspotensialet for norsk laks i Kina er enormt. Vi ser også at det fortsatt kommer store mengder norsk laks til Kina, via land som Vietnam. Dette er et godt tegn, mener Xianwen Chen.

Skottland og Færøyene overtar

Oppdrettslaks

Siden 2010 har norsk eksport av laks til Kina sunket kraftig. Likevel utgjorde verdien av den norske sjømateksporten til Kina 3,2 milliarder kroner i fjor.

Foto: Lunde, Bjørn Erik Rygg / VG

Men det er skjær i laksemerdene.

– Laks fra Skottland og Færøyene har nå overtatt mye av markedet . Når dette når forbrukernes bevissthet, vil aksepten for laks fra andre land vokse.

Hvor store konsekvenser blir avhenger mye av hvor store investeringer norsk laksenæring har gjort i Skottland og Færøyene.

– At nye markeder overtar blir ikke et stort problem dersom inntektene fra salg av skotsk laks havner i lommene på norske investorer, sier Xianwen Chen.

Diskusjonene om ILA har foregått over lengre tid fordi Kina mener Norge ikke følger de internasjonale dyrehelsestandardene for handel, som er laget av Verdens dyrehelseorganisasjon.

Thorbjørn Jagland ved siden av den tomme stolen da Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010

Thorbjørn Jagland ved siden av den tomme stolen da Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

Foto: Heiko Junge / Ap