– Jeg skulle ønske flere fikk oppleve disse skulpturene

– Kanskje burde det arrangeres skulpturturer fra sted til sted sa dronning Sonja da hun åpnet det nye Friluftsgalleriet, med bilder av Skulpturlandskap Nordland.

Bø kommune har tatt initiativ til at bilder av alle de 36 skulpturene i det anerkjente Skulpturlandskap Nordland skulle stilles ut. Her studerer ordfører Sture Pedersen, fylkesmann Hill-Marta Solberg, fylkesordfører Sonja Steen og dronning Sonja bildene.

Utegalleriet på Vinjesjøen i Bø består av bilder av skulpturene som er plassert ute i 34 kommuner i Nordland, samt en i Troms. Skulpturene er laget av kunstnere fra 18 nasjoner.

Anne Katrine Dolven

– Motstand er en god ting, mener kunstner Anne Katrine Dolven.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

– Jeg er dypt imponert over hva dere har fått til her. Jeg beundrer Anne Katrine Dolven for hennes tanker om hvordan man skulle få opp kunstinteressen i Nordland, som den gangen var utfordringen. Hennes ide var at samtlige kommuner skulle bidra med hver sin skulptur. Jeg vet det har vært diskusjoner og det var ikke bare enkelt å plassere en stein i et steinlandskap. I dag tror jeg alle er glade for skulpturene som finnes i Nordland.

Dronningen hadde gjerne sett at flere fikk oppleve skulpturene.

– Kanskje burde det arrangeres turer fra sted til sted. Det burde også finnes gode steder å bo på, da er framtiden lys, sa dronningen.

– Motstand er bra

Det har vært mye motstand i kommunene mot skulpturene opp gjennom årene, men nå er dette blitt en internasjonal suksess. Motstand er en god ting, mener kunstner Anne Katrine Dolven.

– Diskusjonene som har vært rundt dette prosjektet er en gave i seg selv, som jeg mener det bør forskes på. Tid er et viktig materiale for å få til noe i det hele tatt. Når den siste skulpturen åpner på Træna fredag er ringen sluttet. Da går vi inn i en ny fase. Vi skal leve med det, bruke det, forske på det og legge opp veier og sykkelruter slik at besøkende finner fram, sier Dolven.

Dronning Sonja på tur til Mannen ved havet

Bø i Vesterålen er i dag vertskap for et storfint besøk. Her er dronningfølget på vei for å se skulpturen Mannen fra havet.

Foto: Monica White Martinsen

Inspirert av Berlinmuren

Det var Dolven som på slutten av 1980-tallet fikk ideen til Skulpturlandskap Nordland. Hun bodde i Kabelvåg da hun fikk stipend for å reise til Berlin, som den gang hadde en 11 mil lang mur rundt seg.

– De satset veldig mye på kunst og kultur for at folk skulle trives inne i den sirkelen som var en øy langt inne i Øst-Tyskland. Tanken på at også Nordland er en øy i verden som fortjener kunst.

Tilbake i Norge deltok hun på seminar som daværende fylkeskultursjef Aaslaug Vaa arrangerte. Her presenterte hun ideen om Skulpturlandskap Nordland.

(artikkelen fortsetter under)

Kunstner Anne Katrine Dolven hadde ideen til Skulpturlandskap Nordland.

– Dronning Sonja er en av de viktigste vi har til å støtte opp om norsk kunst i en internasjonal sammenheng. Hun var på Vega for 23 år siden og åpnet den første skulpturen, og er en slags gudmor for Skulpturlandskap Nordland, sa Anne Katrine Dolven.

Foto: Monica White Martinsen

– Sigbjørn Eriksen, som var fylkesordfører skal ha all ære for at han som politiker lyttet til en ung kunstner og ba meg legge fram et budsjett. 27 år har gått, og det gleder meg å se hvordan skulpturene er blitt mottatt. Her i Bø er Mannen fra Havet blitt en del av identiteten her. De har han i kommunevåpenet sitt, sier Dolven.