Hopp til innhold

Gjenopplev radioteatermusikalen «Lyden av Tandberg»

Vebjørn Tandberg viet hele sitt liv til jakten på den perfekte lyd. I radioteatermusikalen «Lyden av Tandberg» får vi høre den dramatiske historien om radiogründeren som satset alt på livsverket sitt – og tapte. Nå kan du se forestillingen i opptak.

Lyden av Tandberg, live musikal-radiotater fra Kulturhuset Stormen i Bodø. Akt 1.
Manus og regi: Mathias Calmeyer
Dirigent: Christian Eggen

Her kan du se første akt av Lyden av Tandberg i Stormen konserthus i Bodø.

– Det blir en historisk radio- og nett-TV-sending, samtidig som publikum kan se den på Stormen konserthus i Bodø. Du får se en produksjon man vanligvis bare kan høre. Det er litt spesielt, sa Rolf Lennart Stensø, leder for Kringkastingsorkesteret (KORK), før direktesendingen, som du nå kan se i opptak.

Radiolegenden Vebjørn Tandberg kom til verden i 1904, mekket radioer hjemme i Bodø og i 1933 grunnla han fabrikken som skulle gjøre Tandbergnavnet verdenskjent.

Men i 1978 tok han sitt eget liv etter å ha mistet alt i selskapet han hadde bygget opp. Og det er der forestillingen starter.

Lyden av Tandberg, live musikal-radioteater fra Kulturhuset Stormen i Bodø. Akt 2.
Forfatter og regi: Mathias Calmeyer
Dirigent: Christian Eggen

Her kan du se andre akt av Lyden av Tandberg i Stormen konserthus i Bodø.

– En rar dialekt

Skuespiller Pål Christian Eggen, som spiller Tandberg, var i forkant litt smånervøs.

– Det kjennes spesielt å skulle stå på scenen i Tandbergs hjemby med dette stykket. Da jeg sa ja til rollen tenkte jeg på at jeg skulle inn i løvens hule.

For den er noen utfordringer med Tandbergs dialekt. Det kan du høre her:

Hør opptak med Vebjørn Tandberg fra 1973 hvor han snakker om radioens fortreffelighet.

Det er umulig å ikke la seg inspirere av den litt rare dialekten han hadde. Etter oppveksten i Bodø bodde han i Trondheim i mange år før han flyttet til hovedstaden på 1930-tallet. Jeg trøster meg med at dialekten da ikke lenger var ren bodødialekt.

Får hjelp av musikkens muse

Når vi møter Vebjørn Tandberg er han langt nede. De har tatt fra han livsverket sitt, og han føler veldig sterkt at livet ikke er verdt å leve lenger. Da dukker Tandbergs muse og skytsengel, Evterpe opp.

– Hun vil ikke at Tandberg skal dø med følelsen av at livet hans har vært bortkastet. Hun tar han med seg helt tilbake til start og retter søkelyset på det han har oppnådd. Hun forsøker å endre hans blikk på eget liv og gjerning til noe positivt. Å få han til å forstå hvor viktig han er for den videre historien etter sin tid, sier Heidi Gjermundsen Broch, som spiller Evterpe.

KORK illustrerer historien med tidsriktige orkester-hits fra 1920-1950.

– Musikk alltid har vært sentral i folks radiolytting. Vi fargelegger historien med den tidsriktige musikken som var tilstede i folks radioteater når handlingen foregår, sier KORK-leder Rolf Lennart Stensø.


En genistrek

Tandberg-gjengen

Skuespillerne Torgny G. Aanderaa, Unn Vibeke Hol, Espen Beranek Holm, Heidi Gjermundsen Broch, Pål Christian Eggen og forfatter og regissør Mathias Calmeyer er klar for direktesendt radioteater fra scenen i Stormen konserthus.

Foto: Ole Dalen / NRK

Allerede i 1933 bygger Tandberg sin første radio, Tommeliten. Visjonen var «radio til hele folket». Firmaet vokser raskt, men krigen setter en effektiv stopper for utbredelsen av radioapparatene. Men det er da Vebjørn Tandberg gjør sin genistrek. Tyskerne gir ham lov til å produsere radioer, så lenge de ikke legges ut for salg.

Ved krigens slutt har Tandbergfabrikken flere tusen apparater klare for et sultefôret radiofolk. Vebjørn Tandberg vant alle radiokjøpernes hjerter med sin entusiasme.

På det meste har bedriften 3.100 ansatte, og Vebjørn Tandberg regnes som en foregangsmann på områder som feriedager, sykeforsikring og pensjon.

– En ting var at han bygde opp et konsern. Noe annet er hans tanker rundt å være et menneske i en bedrift. Han tok godt vare på arbeiderne. Det var ingen i Tandberg Radio som var medlem av en fagforening, sier skuespiller Pål Christian Eggen.

Nedturen begynner

Radioteatret i Bodø, Vebjørn Tandberg

Vebjørn Tandbergs nevøer Vebjørn og Reiert Tandberg synes det er stor stas at onkelens historie blir direktesendt radioteater fra Bodø.

Foto: Ole Dalen / NRK

I tiårene etter krigen kommer tyskerne, japanerne og amerikanerne på banen. De har samme teknologi, men muligheten til å produsere i mye større målestokk. Norge blir et lite land i verden, og Tandbergfabrikken sliter med omstille seg.

Staten kommer med på laget og han går ut av styret, uten at det hjelper. Bedriften taper fire millioner kroner i måneden. Vebjørn Tandberg velger å fortrenge det hele, på sin helt spesielle måte.

– Jeg slo av radioen og tv-en og satte meg til å stoppe strømper, fortalte Tandberg i et intervju med NRK på 1970-tallet.

31. august, 1978 får han et brev fra administrasjonen på fabrikken, om at han ikke er ønsket på besøk i sine gamle lokaler. Dagen etter tar han sitt eget liv.

– Det var tragisk, og vi fikk aldri noe forvarsel om at han hadde så store problemer. Han var en spesiell type, og levde et liv for seg selv. Mot slutten hadde han det tungt. Han tok den avgjørelsen han gjorde, og det var nok en mening bak, sier Vebjørn Tandbergs nervøer, Reiert og Vebjørn Tandberg.

  • Du kan følge forestillingen «Lyden av Tandberg» fra Stormen Konserthus i Bodø direkte på NRK.no og NRK P2 torsdag klokka 19.15.
Vebjørn Tandberg

TOK SITT LIV: Da Tandberg Radiofabrikk gikk konkurs i 1978, fikk det fatale følger for Tandberg, som tok livet sitt samme år.

Foto: Scanpix