Hopp til innhold

– Ikke finn på å avlive elgen selv

For tiden er det mange elgpåkjørsler over hele landet. Hva må du huske på hvis uhellet først skjer? Les fem viktige og gode råd fra Viltnemnda.

Remi Wiik kjørte på en elg og filmet hendelsen.

Her kolliderer Remi Wiik med en elg på E6 på Fauske i Nordland i forrige uke. – Jeg kjører lastebil og du føler deg litt tryggere da, enn i en personbil, sier han.

Elgstammen i Norge øker, samtidig som trafikken har økt betraktelig de siste ti årene. I 2014 ble det registrert 1.817 elgpåkjørsler over hele landet.

For elgbestanden i Nordland har det vært en blodig start på året. I forrige uke meldte politiet i Midtre Hålogaland om 56 elgpåkjørsler den siste måneden, nesten to påkjørsler hver dag.

På Helgeland har 90 bilister kollidert med elg så langt i år. Fredag i forrige uke ble fem elger påkjørt på under en time, og ifølge politiet er det helt ekstremt for tiden.

1. Sikre stedet

– Det aller første du må gjøre hvis du kolliderer med en elg er å sikre stedet, slik at det ikke oppstår flere farlige situasjoner, sier Hans Gunnar Otervik fra Viltnemnda i Vefsn kommune.

Særlig er dette viktig på vinteren, med glatte veier som gjør at det tar lenger tid for andre bilister å stoppe.

– Sett ut varseltrekant og sett på nødlysene på bilen. I områder der det skjer mange viltpåkjørsler er det ofte uoversiktlig i tillegg.

2. Varsle

Hans Gunnar Otervik fra Viltnemda i Vefsn

Hans Gunnar Otervik rådgiver for skog- og utmark i Vefsn kommune.

Foto: Privat

– Det neste du må gjøre er å ringe politiet på 02800 og varsle om kollisjonen. De setter deg så over til den personen i kommunen som er viltansvarlig, sier Otervik.

Det er viktig at man ikke forlater stedet før det er avklart med Viltnemnda eller politiet at du kan kjøre videre.

– Som bilist har du plikt til å melde ifra om sammenstøt med elg eller rein, uansett om dyret løper til skogs eller ikke.

3. Markere

Det neste og minst like viktige du må gjøre er å merke stedet der du kolliderte med elgen.

– Bruk en plastpose, en refleksvest eller noe annet som vises godt, og fest det på ei brøytestikke eller noe annet i veikanten. sier Hans Gunnar Otervik.

– Når du kolliderer med en elg blir du ofte forvirra og det oppstår en kaotisk situasjon, men det er viktig å huske på å markere godt hvor det skjedde.

– Hvorfor er det viktig?

– For at de som skal ut å lete etter elgen vet hvor de skal starte, og hvilket spor de skal følge. Som regel er det flere elger i området, og de som leter må ha rett startpunkt, særlig når de har med søkshunder.

4. Ikke følg etter

Som oftest løper elgen bort fra veien og inn i skogen igjen, og da skal du ikke løpe etter, ifølge Viltnemndas råd.

– Den går som regel noen hundre meter bort fra veien for å roe seg og legge seg ned, hvis du følger etter vil de gå enda lenger unna. De som skal vurdere om den må avlives får en bedre oversikt over situasjonen hvis elgen ikke har blitt forstyrret, forteller Otervik.

5. Vent på hjelp

Hvis dyret blir liggende på veien eller i veikanten, er det viktig å vente på kyndig hjelp for at dyret ikke skal lide unødig.

– Elgen er et såpass stort dyr at det ikke går an å slå den i hjel. Er du vant til å avlive store dyr og har våpen tilgjengelig, er det greit å gjøre det selv. Men hjelpen kommer som regel ganske raskt.

– Er elgen eller reinen død allerede må man prøve å den det bort fra veien, men er elgen i live må man la den ligge. Igjen så er sikkerheten for deg selv og andre bilister det viktigste.

Elgkollisjon i Sørvika. Brukes med tillatelse fra Inger Ann Aune

På vei fra Årvågen i Tjeldsund til Harstad fanget dashbordkameraet til bussjåfør Arne-Helge Aune et ublidt møtet med elgen. – Du hører på videoen at jeg skvatt, og da kom det noen nordnorske gloser, sier han.