NRK Meny
Normal

– I fjor unngikk rundt 100 personer å bli tatt av skred takket være skredvarslinga

Har du tenkt deg på tur i Salten-området i påsken, kan du fra i dag bli advart om skredfaren. – Skredvarslinga er et viktig hjelpemiddel for å ivareta sikkerheten i fjellet, sier seksjonssjef i NVE.

Børvasstindan

Fra i dag kan du via varsom.no sjekke skredfaren i fjellmassivet i Børvasstindan i Bodø og i resten av Salten-regionen.

Foto: Kari Valberg

Fra i dag utvider Snøskredvarslingen med en ny region. Den nye regionen dekker området rundt Bodø og Salten, og er 7937 kvadratkilometer og dekker hele eller deler av Bodø, Fauske, Saltdal, Sørfold, Gildeskål, Meløy og Beiarn kommune.

Rune Engeset

Rune Engeset er seksjonssjef for Snøskredvarslingen i NVE.

Foto: NVE

– Vi har jobbet tett sammen med Statens vegvesen, Jernbaneverket og Meteorologisk institutt for å få opprettet en snøskredvarsling i alle deler av landet med et vesentlig skredproblem. Salten har vært i planene en stund, sier seksjonssjef Rune Engeset i Snøskredvarslingen hos NVE.

Han forteller at de har fått flere henvendelser på at det trengs varsling i området.

– Dette er et område med mye friluftsliv, og der skred har vært et vesentlig problem. Regionen har mye brukt turterreng og flere skredutsatte veier, sier Engeset.

– Et viktig hjelpemiddel

Det lages daglig et varsel som gjelder for de to neste dagene. Varslet publiseres på nettstedet Varsom.no, og utarbeides av fire ansatte.

– De tar utgangspunkt i værprognoser i tillegg til et eget observatørkorps, som er ute i felt og vurderer snøstabilitet og skredfare i hver enkelt region, forklarer Engeset.

Totalt sendes det ut varsel for 23 regioner i Norge. Seksjonssjefen forteller at de har planer om å opprette flere i årene som kommer.

– Hva sier folk om tjenesten?

– Forrige vinter sa rundt 100 mennesker at de selv eller noen de kjente hadde unngått å bli tatt av skred på grunn av varslinga. Det sier noe om at dette er et viktig hjelpemiddel for å ivareta sikkerheten i fjellet.

– Kan endre seg raskt

På den første dagen med skredvarsling, meldes det om moderat skredfare i Salten.

Frivillighetskoordinator Svein Inge Sjøbu i Røde Kors i Nordland forteller at de lenge har savnet en snøskredvarsling for Salten-regionen.

– Vi er glade for at dette nå er på plass, og vi oppfordrer alle til å bruke varslet aktivt, sier han.

Også Engeset håper folk tar i bruk Varsom.no, spesielt i påsken.

Snøskredvarslet kan endre seg veldig raskt fra dag til dag. Spesielt hvis været endret seg, sier han.

I tillegg å opprette ny region, justeres Svartisenregionen, som grenser til Salten i sør. Svartisen ble startet opp som varslingsregion mars 2014.

Skredvarsling i Salten

Fra i dag er også dette området en del av Snøskredvarslingen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Foto: Norges vassdrags- og energidirektorat