NRK Meny
Normal

– Herregud, har de ikke større bil?

Elisabeth Søberg fikk sjokk da hun fikk øye på denne lastebilen utenfor boligen sin i Bø i Vesterålen. – Dette er farlig, mener Trygg Trafikk.

Elisabeth Søberg reagerte da hun så størrelsen på lasten

REAGERER: Elisabeth Søberg ringte politiet etter at hun hadde knipset dette bildet tirsdag.

Foto: Elisabeth Søberg

Da en lastebil kom kjørende på riksvei 820 nordover mot Sortland i går, fikk Elisabeth Søberg sitt livs største sjokk, skriver VG.

– Klokken er kvart på ett, og jeg er inne i huset mitt da jeg plutselig skimter noe bak persiennene. Da jeg får øye på kjøretøyet tenker jeg, «herregud, har de ikke større bil?», sier Søberg til NRK.

Hun forteller at lastebilen stanset utenfor et av nabohusene for å ta på en passasjer. Deretter kjørte den videre, forbi huset til Søberg.

– Nabohuset rett over veien har en garasje, og fra der jeg stod så det ut som om at lasten var litt større enn denne garasjen. Det sier litt om størrelsen, fortsetter hun.

Glatt føre

Før lastebilen hadde kjørt bort, fikk Søberg knipset et par bilder med iPaden sin.

Det jeg reagerte på, var at det ikke var følgebiler hverken foran eller bak.

Elisabeth Søberg

– Det jeg reagerte på, var at det ikke var følgebiler hverken foran eller bak. I mitt hode er dette som spesialtransport å regne.

Hun mener det er vanskelig å si hvorvidt lasten var godt sikret eller ikke.

– Men fra der jeg stod, så jeg bare én stropp, som gikk rundt lasten. Føret var glatt, og jeg så nærmest for meg at kjøretøyet skulle vippe bakover.

– Ringte politiet

Rundt ni kilometer i den retningen lastebilen kjørte mot, er det en politistasjon, forteller Søberg. Da hun hadde fått summet seg, ringte hun derfor til politiet.

– Jeg slo nummeret 02800, og havnet i Harstad, noe som er rundt 17 mil unna. De satte meg over til Sortland, som er rundt seks mil unna.

Der ble hun bedt om å oppgi bilnummer og en beskrivelse av lastebilen.

– Dessverre har jeg ikke så greie på bilmerker, og bilnummeret fikk jeg ikke registrert før kjøretøyet var forbi. Men det er ikke så mange slike lastebiler i Bø, og jeg vil tro den befinner seg i kommunen fremdeles.

– Mange holder høy fart

Søberg er opprinnelig fra Rogaland, men flyttet til Bø i Vesterålen i 2007. Hun beskriver et lokalmiljø med stor dugnadsånd og godt samhold, men at høy fart på veiene kan være et problem.

– Den aktuelle veistrekningen utenfor huset mitt, har jeg døpt «flystripa», fordi mange av bilene som kjører forbi her dessverre ofte holder høy fart.

Hun forteller at veien, hvor hun tok dette bildet, har 60-sone. Hun tror imidlertid ikke akkurat denne lastebilen var over fartsgrensa.

– Men på grunn av det generelle problemet med høy fart, har jeg vært i kontakt med Statens vegvesen for å få satt opp fotobokser, uten at det har ført fram. Det må vel en ulykke til før noe skjer, sukker hun.

– Farlig

NRK har vært i kontakt med UP-sjef i Nordland, Knut Danielsen, men han har ikke ønsket å kommentere saken.

Prosjektleder Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk i Nordland er på sin side ikke i tvil om at sikkerheten ikke er ivaretatt.

– Dette er en håpløs konstruksjon som ikke hører hjemme noen steder, fastslår han.

Jeremiassen forteller at han har sett mye rart, men at dette bildet fra Vesterålen er i en klasse for seg selv.

– Denne situasjonen har jeg ikke sett før. Det sier seg selv, hvis det her skulle oppstå en situasjon med bråstopp, så vil det kunne oppstå et problem. Egenskapene til bilen blir noe helt annet enn man er vant til.

– Det er rett og slett farlig, avslutter han.

Tore Jeremiassen, trygg trafikk

– Dette er en håpløs konstruksjon som ikke hører hjemme noen steder, mener prosjektleder Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk i Nordland. Her avbildet i forbindelse med en tidligere sak.

Foto: Sigurd Steinum / NRK