Hopp til innhold

Forfatter: – Det er en tragedie for de det gjelder

Hun skrev bok om livmorhalskreft etter at hun selv hadde vært rammet. – Det gjør vondt langt inne i ryggmargen, sier forfatter Ellisiv Stifoss-Hanssen etter at hun fikk høre om feiltolkede kreftprøver ved Nordlandssykehuset.

Ellisiv Stifoss-Hanssen

Ellisiv Stifoss-Hanssen skrev bok hvor hovedpersonen har livmorhalskreft. At Nordlandssykehuset skal ha tolket kreftprøver feil får henne til å reagere.

Foto: Privat

Fredag ble det kjent at politiet har innledet etterforskning etter at Nordlandssykehuset i Bodø i flere år kan ha feiltolket celleprøvene til flere kreftpasienter.

NRK kjenner til minst tre pasienter som kan være rammet av feiltolkede tester. Dersom prøvene hadde blitt tolket korrekt i første omgang kunne pasientene trolig blitt behandlet flere år tidligere.

Det får forfatter Ellisiv Stifoss-Hanssen til å reagere. Hun har selv vært rammet av livmorhalskreft og i januar debuterte hun med boken «La meg sove til dette bare er en drøm», hvor hovedpersonen har samme sykdom.

– Jeg tenker at dette er en tragedie for de det gjelder. Det hjelper ikke disse personene at det er enkeltstående tilfeller. Det er jo faktisk de som er rammet av det.

Svekker tilliten

Forfatteren mener feilene som er gjort er en ekstra påkjenning for kvinnene som allerede er rammet av en alvorlig sykdom, og at det svekker tilliten til helsevesenet.

– Det ligger et tillitsbrudd i det, selv om dette selvfølgelig ikke er intendert og noe få heldigvis opplever. Jeg merker selv at jeg får litt gåsehud av det.

Nordlandssykehuset undersøker årlig mellom 17.000 og 20.000 celleprøver tilknyttet livmorhalskreft.

De feiltolkede prøvene for den ene pasienten går tilbake til 2006, for den andre pasienten gjelder dette prøver feiltolket fra 2007. Eksperter ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø har i ettertid påpekt forstadier til kreft i samtlige prøver.

I etterkant har Nordlandssykehuset selv gått gjennom rundt 800 prøver på nytt, uten å finne noen feil.

(artikkelen fortsetter under)

medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset

Medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen ved Nordlandssykehuset under fredagens pressekonferanse.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Vanskelig å forstå hvordan det kunne skje

Selv om de feiltolkede prøvene har fått alvorlige konsekvenser for de berørte, er det ikke snakk om en systematisk svikt i kreftdiagnosistikken, mener Nordlandssykehuset.

– Det skjer feil i helsevesenet, men det betyr ikke at vi har et dårlig helsevesen. Vi har selv oppdaget feilen og har tatt egne grep. Vi forstår at saken er en belastning for sykehuset, men håper ikke at tilliten til Nordlandssykehuset svekkes, sa medisinsk direktør Barthold Vonen da sykehuset i går inviterte til pressekonferanse.

På spørsmål om hvordan det er mulig at flere ulike helsearbeidere over tid har feiltolket resultatene har ikke Vonen noen god forklaring.

– Det er vanskelig å forstå. Disse personene har mange års erfaring og ledelsen ved sykehuset har full tillit til dem. Jeg har ingen annen vurdering enn at dette er et svært usannsynlig sammenfall av tilfeldigheter, sier Vonen.

Politianmeldt

Fylkeslege Jan-Petter Lea i Nordland

Fylkeslege i Nordland Jan-Petter Lea, mener saken er alvorlig.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

NRK kjenner til minst tre pasienter som kan være rammet av feiltolkede tester. To av pasientene har anmeldt sykehuset, en avgjørelse som støttes av fylkeslege i Nordland Jan-Petter Lea.

– Dersom dette er en rutinesvikt som har pågått over år, kan vi ikke utelukke det. Fylkeslegen har i denne saken tilrådet politiet om å undersøke nærmere om det foreligger avvik. Så blir det opp til politiet å gjennomføre etterforskning og eventuelt avgjør påtale i saken.

For forfatter Stifoss-Hanssen oppleves hele saken nær, og hun tror mange kan ha tanker om det som har skjedd.

– Det er noe med det at koblingen mellom kreft og død er så tett. Vi kjenner alle noen som har hatt kreft og vi har sett mennesker som var friske, bli alvorlig syke gjennom behandlingen. Mange har opplevd at noen har blitt borte. Hele saken gjør at jeg merker at det gjør vondt langt inne i ryggmargen.

Fredag innkalte sykehuset til pressekonferanse for å snakke om saken som omhandler feiltolkning av celleprøver analysert ved Diagnostisk klinikk. Der møtte medisinsk direktør Barthold Vonen og Randi Angelsen pressen.

Medisinsk direktør Barthold Vonen ved Nordlandssykehuset i Bodø under fredagens pressekonferanse.