Hopp til innhold

– Et himmelsk fyrverkeri

Det ble en kort og intens opplevelse, men folk store deler av landet fikk et glimt av stjerneskuddene på kveldshimmelen i helga. – Nesten alle var ørsmå «blipp», sier fotograf Morten Ross.

Best var nok forholdene i Nord-Norge, men Morten Ross som tok disse bildene i Oppegård i Akershus, forteller at meteorregnet var synlig selv rundt hovedstaden.

– Det var med forventning jeg gikk ut for å se på den fantastisk klare og fine oktoberhimmelen. Men med en nesten full måne og lysforurensning fra Oslo, ble det langt under hva jeg hadde håpet på, sier han til NRK.no.

Likevel fikk han sett både stjerneskuddene og nordlyset på kveldshimmelen.

En draconide fotografert ved Sandbukta i Svartskog, Oppegård, og rett nord mot Oslo.

En draconide fotografert ved Sandbukta i Svartskog, Oppegård, og rett nord mot Oslo. Bildet er et utsnitt i 100 prosent størrelse av selve draconiden.

Foto: Morten Ross

660 stjerneskudd i timen

Lørdag kveld passerte Jorden gjennom et støvbånd fra en komet, og resultatet ble et kraftig utbrudd av flotte og spesielle, saktegående stjerneskudd.

Ifølge astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard var meterroregnet lørdag kveld rimelig kraftig.

– Offisielle meldinger tyder på at intensiteten helt kortvarig nådd 660 stjerneskudd i timen. Noen ganger gikk det flere minutter uten stjerneskudd, andre ganger kom minst tre stjerneskudd i sekundet og opp mot 10 stjerneskudd på et minutt. Flere av meteorene var meget kraftige, skriver han på Knut Jørgen Røed Ødegaards astroblogg.

Ørsmå «blipp»

– Nesten alle stjerneskuddene var ørsmå «blipp» som man nok hadde sett tydelig på en helt mørk nattehimmel. Men heldigvis ble det et flott skue fordi nordlyset gjorde en gjesteopptreden fra rundt 22.22 og en times tid utover, forteller Morten Ross.

Da han kom hjem la han 14 eksponeringer av meteorregnet oppå hverandre.

– Da vises stjernenes posisjoner som buede prikker rundt Polaris, sier Ross.

Grønne lysglimt i nordlyset

Geir Svendsen fra Digermulen i Lofoten var ute for å fotografere nordlyset da han ble overrasket av kraftige grønne lysglimt.

– Det var et spektakulært syn, forteller han til NRK.no.

Ny mulighet i november

Meteorene vi kunne på kveldshimmelen lørdag kveld strålte ut fra stjernebildet Dragen, Draco og svermen kalles derfor Draconidene.

– Vi opplever denne svermen hvert år, men vanligvis med ganske moderat aktivitet. Men akkurat i år var det ventet sjeldent høy aktivitet og til tross for kraftig lys fra månen og lys himmel ble veldig mange stjerneskudd observert, skriver Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Det neste himmelfenomenet vil bli en usedvanlig nær asteroidepassasje 8. og 9. november i år.