Normal

– En katastrofemåling for Arbeiderpartiet

Det går fra vondt til verre for Arbeiderpartiet i Bodø, som ligger an til å gjøre sitt dårligste valg i fylkeshovedstaden siden krigen. Men det er så jevnt mellom blokkene at ingenting er avgjort.

Ida Pinnerød (Ap) på talerstolen i Bodø bystyre

Ida Pinnerød (Ap) på talerstolen i Bodø bystyre.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

I kveld er det duket for direktesendt partilederdebatt fra «Stormen» i samarbeid mellom NRK Nordland og Avisa Nordland. Sendingen starter klokken 19. Du kan se den direkte her.

Der blir et av temaene den ferske meningsmålingen som InFact har utført på vegne av NRK og Amedia. Her får Arbeiderpartiet en oppslutning på 27,4 prosent. Det vil i så fall være det dårligste valgresultatet for Ap i Bodø siden krigen. Ved valget i 1991 fikk partiet 29,5 prosent av stemmene.

Arbeiderpartiet har tapt 9,1 prosentpoeng siden NRKs måling i juni.

Meningsmåling Bodø
Foto: NRK

– Thriller

Ida Pinnerød i Arbeiderpartiet i Bodø

– Folk bestemmer seg fra dag til dag, sier Ida Pinnerød (Ap).

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

I partikontoret til Arbeiderpartiet i Bodø er det god stemning denne onsdagen, men det er skolevalget som diskuteres – ikke dagens meningsmåling.

– Den ene dagen får vi en tilbakemelding, den andre får vi annen tilbakemelding. Akkurat nå, i disse tider, så er det folk som bestemmer seg fra dag til dag, sier Pinnerød.

For Pinnerød finnes det fortsatt håp. Mandatfordelingen viser at Høyre, Frp, Venstre og KrF har flertall med et fattig mandat.

– Det blir en skikkelig thriller, og det er de mindre partiene som kommer til å dytte dette den ene eller andre veien. Vi håper selvfølgelig at de skal være med å dra mot en ny retning, sier Pinnerød.

– En katastrofe for Arbeiderpartiet

Eivind Undrum Jacobsen

Politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

Politisk kommentator Eivind Undrum Jacobsen i NRK Nordland beskriver målingen som en «katastrofe» for Arbeiderpartiet.

– Hovedproblemet for Ap er at det er nå man gjerne skulle sett at det snudde. Dette gjør valgkampinnspurten enda vanskeligere for Ida Pinnerød, sier Jacobsen.

Han tror ikke det er lett å være lokalpolitiker å se at partiet sliter på målingene.

– Det virker ikke som Pinnerød får noe særlig drahjelp fra nasjonale strømninger heller. Det er neppe noen trøst for Ap, men det ser ut som om at det er Rødt, SV og Miljøpartiet som holder Ap inne i kampen.

– Hyggelig lesning

Ole Hjartøy seiler fortsatt i medvind til tross for at Høyre går noe tilbake fra forrige måling og ender på 31,8 prosent. Med det er partiet størst i Bodø og det har de kun vært en gang tidligere ved valg etter krigen.

Men Høyres fremgang blir langt på vei spist opp ved at Frp fortsatt sliter tungt. Partiet får en oppslutning på 13,8 prosent og det er en tilbakegang på 8,4 prosentpoeng siden valget i 2011.

– Dette er hyggelig lesning. Med denne målinga tror jeg på borgerlig flertall, hvis dette skulle vært et valgresultat. Så det blir veldig spennende, sier Hjartøy.

Slik gikk det da de møttes i NRKs valgstudio.

Bodøs ordfører Ole-Henrik Hjartøy (H) mener Arbeiderpartiets Ida Pinnerød skaper uro og frykt i spørsmålet om barnehageplasser. Slik gikk det da de møttes til duell.

Meningsmåling Bodø

Oppslutning

2011

Endring

Mandater

2011

Endring

Ap

27,4

33,9

-6,5

11

13

-2

Frp

13,8

22,2

-8,4

5

9

-4

Høyre

31,8

23,2

8,6

13

9

4

Krf

2,2

3,2

-1,0

1

1

0

V

3,0

3,2

-0,2

1

1

0

SV

4,7

4,0

0,7

2

2

0

Sp

3,4

2,9

0,5

1

1

0

Rødt

8,6

6,4

2,2

3

3

0

MDG

4,7

0,7

4,0

2

0

2

De Kristne

0,5

-

-

0

-

-

Totalt 39