– Elgturisme har et enormt potensial som ikke er utnyttet

I Sverige finnes det mer enn 30 elgfarmer som hvert år får én million besøkende. – Norge har store muligheter og et ubenyttet potensial, sier Sylvi Jektvik i Svartisen Moose.

Ida Sausjord i Svartisen Moose

Elgene på Svartisen Moose regnes som de tre tammeste elgene i verden. De er så sosialiserte at du kan kysse dem, ifølge eierne. – Om du kysser elgen sies det at du blir uimotståelig, forteller Sylvi Jektvik.

Foto: Privat

Det har gått ett år siden elgfarmen Svartisen Moose ble en realitet ved foten av Engabreen i Meløy. Et sted hvor turister og andre elginteresserte kan møte, klappe og kose med elg som om at det skulle vært et hvilket som helst annet husdyr.

Idéen kom etter et besøk i Åre Moose Farm, der elgene er så tamme at folk både kan se og ta på dem.

Sverige har gjort god butikk på elgen. I vårt naboland finnes det nå rundt 30 elgfarmer som til sammen får én million besøkende i året.

– Elg er det mest eksotiske dyret vi har. Alle turister som kommer til Norge, håper å få se elg, sier Sylvi Jektvik i Svartisen Moose.

Historien problematiserer fangeskap

Den første elgfarmen ble opprettet like etter andre verdenskrig i naturreservatet Pechoro-Ilych i Komi. Men elgene ble syke og døde allerede i femårsalderen.

Sylvi Jektvik sammen med den ene elgen

Sylvi Jektvik har jobbet ti år på elgfarm i Sverige. Nå jobber hun ved Svartisen Moose.

Foto: PRIVAT

– Det handler om utveksling av kunnskap om elgen og dens naturlige vaner. Elger i elgfarmene i Sverige blir gjerne over 15 år gamle, hevder Jektvik.

Jektvik mener elgen må leve så naturlig som mulig, og forteller at de sørger for et variert kosthold for å unngå sykdommer.

Elgfrid nyter dagene i sin nye tilværelse

Elgfrid ble funnet for to måneder siden alene. Hun satt fast i en dreneringsgrøft. Nå bor hun på Svartisen Moose.

Foto: Svartisen Moose

I Norge er det ingen krav som bestemmer hvor stort område elger i fangenskap skal ha. Svartisen Moose følger de svenske standardene for hvor stort areal elgene har.

– Per elg skal det være minst en hektar. Vi har to voksne elger og en kalv på fire hektar, men vi skal bygge ut, forklarer Jektvik.

I en av NRKs tidligere saker om elgeksperimentene i Sovjetunionen mente flere at elgen er en art som trives best når den får være sin egen herre.

– Alle dyr har det best i det fri, på sine egne premisser. Men med nok kunnskap er det ingen problem å ha dem i fangeskap, sier Jektvik.

Kjøler seg ned i elva

Elger bør alltid ha tilgang til et tjern eller vann å kjøle seg ned i. På elgfarmen Svartisen Moose har elgene en elv.

Foto: Svartisen Moose

Turistene elsker elg

Også i nabofylket Troms, hos Polar Park i Bardu, merker de som drifter verdens nordligste dyrepark hvor populær elgen er blant turistene.

– Våre elger betyr mye for de utenlandske gjestene. De har en markedsverdi, sier dyreansvarlig Stig Sletten.

Polar Park åpnet i 1994 og har siden opplevd jevn vekst i antall besøkende. Nå har de både elg, rein, jerv, hjort, ulv, bjørn, moskus, gaupe og fjellrev.

Elgen har 15 hektar av denne parken som da er fordelt på 4 elger. Noe som er godt innenfor de svenske standardene.

– Vi opplever at dyrene trives godt, og blir gamle. Den eldste elgen vi har nå er 11 år gammel, forteller Sletten.

Ida Sausjord mater Elgfrid ved Svartisen Moose

Elgfrid ble funnet for et par måneder siden. Da satt hun fast i en grøft alene i skogen. Nå bor hun i Svartisen Moose.

Foto: Privat