De siste ukene har det vært nye bølger rundt hurtigbåter og ferger på Helgeland, som langt har overskredet 2,5 meter signifikant bølgehøyde. Bakgrunnen for bølgene skulle være kjent for de fleste. Og det er altså ikke «Ole», men Tove som har ansvaret.
Vi som er vokst opp langs kysten av Nord-Norge har gjennom generasjoner lært oss å leve med været og forholdene. Vi har kjempet i motvind og brottsjø for å leve de livene og selge de varene som har gjort denne kysten til den mest unike i verden. Og på den ferden har vi ikke minst utviklet et språk og en sjargong som til tider speiler de forholdene vi lever under.
Marius Jøsevold.
Foto: Torbjørn Brovold / NRKIngrid Bjerkås kalte det nordnorske hjelpeverb, noen kaller det bannskap, få behersker det til det fulle, men alle vet at sjøfolk og havfolk får det sagt!
Samferdselsråd Tove Mette Bjørkmo beklager i et innlegg hos NRK Nordland, den 3.2.15 at det blir brukt upassende språkbruk i diskusjonen om samferdselen på Helgeland. Så la oss da bare for orden skyld ta en kort gjennomgang av noe av det som gjør at folket langs kysten bruker de store bokstavene.
- Les også:
- Les også:
Ferjesambandet Tjøtta-Forvik har vært en kontinuerlig katastrofe siden Torghatten overtok anbudet 1. juli i fjor. Bilferga "Godfjord" har enten gått på grunn eller på slip, og folket som bor rundt Tjøttabassenget tar nå med seg koffert når de skal ta ferja, for de vet aldri når de kommer hverken fram eller tilbake.
Ferjesambandet Levang-Nesna er nå ute med en anbudsperiode på tre og en halv måned. Neste anbudsperiode skal være på ni måneder, og det har vært tre avlyste anbudskonkurranser. Fylkesrådens eget parti gikk i front i forbindelse med generalstreiken som ble gjennomført i slutten av januar. Først og fremst fordi man ønsket ryddige og langsiktige forhold for arbeidstakerne. For Arbeiderpartiet i Nordland gjelder dette ønsket tydeligvis ikke for sjøfolkene på Helgeland, som med korte anbudsperioder tvinges inn i korte, usikre arbeidskontrakter.
Regionpendelen mellom Sandnessjøen og Nesna er utlyst med en anbudsperiode på tre uker, og når første avgang med ny båt skulle gå, så gikk ikke det på grunn av mangel på mannskap. Mon tro hvorfor det.
Så har vi Trænaruta. Der kreative sjeler i samferdselsavdelinga på fylket har funnet ut at en såkalt signifikant bølgehøyde på 2,5 meter skal være nok for å betjene denne ruta. Noe alle sjøfolk, reisende for ikke si turister kan bekrefte at da blir det ikke mange turer båtene kan gjøre til Husøy og Selvær i løpet av vinterhalvåret.
Og så har vi godsmuligheter på hurtigbåtene, både NEX og Trænarute. Selve livsnerven for næringslivet. Som muligens skal tas fra oss. Listen her kan selvfølgelig gjøres betydelig lengre hvis ønskelig.
Eksemplene overfor mener jeg skulle illustrere at det slett ikke er så rart at arbeidsfolk, bygdefolk og annet godtfolk tar bladet fra munnen i rein forbannelse over at fylkesrådet konsekvent roter det til for seg selv og for mulighetene til å leve og jobbe langs kysten. Samtidig vil jeg jo gjerne at både fylkesråder og kystfolk skal behandles med den respekten de fortjener, og at vi ikke skal bruke usaklige personkarakteristikker.
Jeg vil mene at folks forbannelse også vil være den største forsikringa om at når det stormer som verst så kommer folk trygt frem nettopp på grunn av arbeidsfolkets stolthet og engasjement. Vi har de beste sjøfolkene i verden, for de har lært seg faget med de største utfordringene.
Fylkesråden har rett i en ting, og det er at vi må se framover. Når stormen raser stiller man seg ikke bak rorhusveggen for å krangle om hvem som fikk oss inn i uværet. Da trenger vi en våken og kompetent skipper, som kan få hele mannskapet på dekk, og ro oss trygt til land.
Om samferdselsskuta i Nordland har det mannskapet og den skipperen som skal til for å lose oss gjennom en ny anbudsperiode på fire år, se det får kystfolket anledning til å si noe om i valget til høsten. Det er slett ikke sikkert Tove Mette Bjørkmo og fylkesrådet vil like det som blir sagt da heller.
Marius Meisfjord Jøsevold
Leder, Nordland SV