Beklager anbudsrot i fergetrafikken: – Uholdbart

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland kaller i regionvegsjefen og sin egen samferdselsavdeling til oppvaskmøte fredag.

Nesna-Levang petter dass

I dag er det Boreals ferge «Petter Dass» som trafikkerer i kystriksveisambandet Nesna-Levang.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll beklager at anbudet for fergene Levang-Nesna og Nesnaøyene, må sendes ut for tredje gang.

– Dette er uholdbart. Jeg vil innkalle regionvegsjefen og samferdselsavdelingen til et møte fredag for å gå gjennom vårt anbudssystem, sier han til NRK.

Torghatten Nord skulle fra nyttår overta driften av fergene, men i går snudde Nordland fylkeskommune og lyste ut anbudet på nytt, etter en klage fra konkurrenten Boreal. Nå vil Norvoll rydde opp i anbudsprosessen.

– Jeg vil forsikre meg om at denne situasjonen ikke skal oppstå en gang til. Vi må se på om det er noe med måten anbud blir kjørt på, om den type skjema vi bruker gjør at det neste blir slik at anbud nå blir avgjort i rettssystemet, og ikke gjennom konkurranse, sier han videre.

Utlyst tre ganger

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i Nordland kaller inn til hastemøte på fredag for å rydde opp i anbudsrotet.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det er bare en måned siden Nordland fylkeskommune offentliggjorde at Torghatten Nord vant anbudskonkurransen av driften av fergene Levang-Nesna og Nesnaøyene.

Transportgiganten pris var mer enn 75 millioner kroner lavere per år enn tilbudet fra Boreal Transport – som trafikkerer i anbudet i dag.

Onsdag snudde Nordland fylkeskommune og utlyste anbudet på nytt. Anbudet har vært utlyst to ganger tidligere, og Torghatten har vunnet anbudskonkurransen begge gangene.

– Mislykket

Ordfører Marit Bye i Nesna (H)

Nesna-ordfører Marit Bye (H) føler seg ikke helt trygg på fylkets forsikringer.

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Den gjennomførte konkurransen er å betrakte som mislykket og konkurransen er avlyst. Det er beklagelig at slike feil skjer. Det blir lyst ut ny konkurranse så raskt som det er mulig, sa fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo (Ap) til NRK.

Hun håper å ha en løsning klar før 1. januar, slik at ansatte og passasjerer skal ha jobb og et tilfredsstillende transporttilbud.

Ordfører frykter kutt

Nesna-ordfører Marit Bye (H) føler seg ikke helt trygg på fylkets forsikringer. Hun frykter at utfallet blir færre avganger og dårligere fergemateriell.

– Dette har vært en rotete og uoversiktlig prosess. Det er fortvilende å ikke vite hva vi har å forholde oss til. Det snakkes om kutt i ruteproduksjon og nedsatte krav til kvalitet på fergemateriell, og vi er redd for konsekvensene dette kan få for Nesna, sier ordføreren.

Kontrakten som nå skal inngås er for en periode på 10 år med mulighet for forlengelse på inntil to år.