NRK Meny
Normal

– Bygg gjerder, sier fylkesmannen

Det er brukt mer penger på å erstatte ihjelkjørte reinsdyr enn å bygge gjerder langs Nordlandsbanen for å hindre påkjørsler.

Skadet rein

Et skadet reinsdyr, påkjørt av toget.

Foto: Torstein Appfjell

Nå har fylkesmann Hill Marta Solberg fått nok. - Bygg gjerder langs Nordlandsbanen, var hennes klare tale til Stortingets transportkomite, som idag starta sin rundreise i Nordland.

Trengs ikke flere utredninger

Hill-Marta Solberg

Nå har fylkesmann Hill Marta Solberg fått nok av antallet reinpåkjørsler langs Nordlandsbanen. - Bygg gjerder, sier hun.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Ifølge fylkesmannen i Nordland er det ikke behov for flere utredninger. Det er bevilget minst 25 millioner kroner for å redusere dyrepåkjørsler langs Nordlandsbanen de siste tre årene, men ifølge Jernbaneverket er det kun brukt fire og en halv million kroner til oppsetting av gjerder.

Tallene for 2009 til 2012 fra Jernbaneverket ser slik ut:

• Skogrydding: Kr. 17.157.447,-
• Akutt helikopterhjelp ved samling/flytting av tamrein: Kr. 517.415,-
• Skogrydding ettervekst: Kr. 475.638,-
• Reingjerde Semska – Sørelva (Saltfjellet) Kr. 4.445.217,- (inkl. konsulenttjenester)
• Erstatninger til reineiere Kr. 5.550.087,-

I tillegg til disse beløpene er det også gått med betydelige interne kostnader i forbindelse med utrykninger og opprydding etter påkjørsler.

Handlingsplan

I fjor fikk Jernbaneverket laget en handlingsplan for å løse problemet med de mange dyrepåkjørslene på Nordlandsbanen. Men å sette planen ut i livet har vist seg å være lettere sagt enn gjort.

– Så enkelt er det ikke, dette er en veldig stor og sammensatt problemstilling, sier jernbanedirektør Elisabeth Enger. Hun viser til at permanente gjerder bare er et av flere tiltak som må vurderes.

– Må diskutere om skal intensivere

– Vi har et stort problem. Nå må vi diskutere om vi skal intensivere arbeidet med å få satt opp gjerde, sier Enger.

Knut Arild Hareide (KrF), som er leder av transportkomiteen på Stortinget, sier det ikke er nok å vurdere, nå må tiltakene settes i verk. Hareide sier han er glad for at fylkesmannen engasjerer seg i denne saken.

– Går for sakte

Også stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås (Sp) vil ha handling i denne saken.

– Arbeidet med å bygge gjerder går for sakte. Vi skal gjøre vårt for å sette fart i denne saken, sier hun.

Og mens reineierne venter på at Jernbaneverket skal sette opp gjerdene, fortsetter dyrelidelsene. Nærmere 2000 dyr har de siste tre årene endt sitt liv på skinnegangen.