NRK Meny
Normal

Rystet over antallet reinpåkjørsler

Så langt i vinter er 220 reinsdyr påkjørt på jernbanelinja bare i Grane. Nå vil Samferdselsdepartementet ha klarhet i hvordan handlingsplanen blir fulgt opp av Jernbaneverket.

Skadet rein

Så langt i vinter er 220 reinsdyr påkjørt på jernbanelinja bare i Grane kommune.

Foto: Torstein Appfjell

Utviklinga med mange reinpåkjørsler på Nordlandsbanen den siste uka er urovekkende ifølge politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet, Sigrid Handegard.

– Svært uheldig

Hun vil nå diskutere den alvorlige situasjonen med Jernbaneverket. Så langt i vinter er 220 reinsdyr påkjørt på jernbanelinja bare i Grane kommune.

– Det er ei utvikling som er svært uheldig. Vårt mål er å redusere antall dyrepåkjørsler, både ut fra de lidelser som det påfører dyrene, tapet som reindriftsnæringa opplever, men også situasjonen for lokomotivførerne.

– Vi vil i første omgang ta opp med Jernbaneverket hvordan handlingsplanen blir fulgt opp, sier Handegard.

Om to uker møter Sametinget samferdselsdepartementet for å diskutere alle reinpåkjørslene som har vært i vinter. Det er ventet at Sametinget vil kreve at det settes opp gjerder langs jernbanen.

– Jernbaneverket somler
Bjørn Ivar Lamo, Grane AP

Ordfører i Grane, Bjørn Ivar Lamo (Ap) skal i møte med Samferdselsdepartementet 15. mai.

Foto: Lars.Petter Kalkenberg

Grane kommune på Helgeland har så langt vært hardest rammet av vårens påkjørsler. Ordfører Bjørn Ivar Lamo (Ap) mener Jernbaneverket somler med å få satt opp gjerder.

– Vi føler at de drar ut en tragisk situasjon og at Jernbaneverket ikke tar tak i dette. Om de ikke får gjerdet inn hele strekningen, så må de i hvert fall begynne, sier han.

Men denne kritikken preller fullstendig av på Jernbaneverket.

– Politikerne vet jo at det er laget en handlingsplan for å forhindre dyrepåkjørsel og den er startet for fullt i år. Vi bruker en prioritering som er gjort fra reindriftsforvaltningen, sier assisterende banesjef Jan Birger Almåsbro på Nordlandsbanen til NRK.no.

– Skal møte Samferdselsdepartementet

Men dette synes ikke ordføreren i Grane er godt nok, og har derfor bestemt seg for å ta dyretragediene et skritt videre opp i systemet.

Den 15. mai har han fått i stand et møte med Samferdselsdepartementet, for de store tapene som har rammet reindriftsnæringa i området kan ifølge ordføreren få store konsekvenser:

– Hvis man kjører videre med samme tap som vi har hatt i år, er det en fare for hele den sørsamiske kulturen, og det har vi ikke råd til, sier Lamo.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.