Normal

8. klassing om rørende brev fra skolen: – Alle ble utrolig letta

Da elevene i 8. trinn ved Alstad ungdomsskole i Bodø fikk sine første karakterer, fikk de også et brev om at karakterene ikke sier noe om hvor utmerket og unik hver eneste elev er. Nå er brevet delt tusenvis av ganger på Facebook.

Fikk hyggelig beskjed fra lærere

Det motiverende brevet har blitt delt over 6000 ganger på Facebook. Eline Lebesby Markussen som går i 8. klasse på Alstad ungdomsskole, sier første året med karakterer betyr mye.

Foto: Privat

– Det er ganske mye fokus på karakterer siden det er første året vi får det, men når vi fikk brevet føltes det som at ingen var dårlig, sier Eline Lebesby Markussen som er elev ved Alstad ungdomsskole.

I brevet som hver av de 100 ungdomsskoleelevene fikk sammen med sine sitt første karakterkort etter et halvt år på ungdomsskolen, står det blant annet:

«Disse karakterene viser ikke at du er en god venn eller at du er flink til å passe dine søsken. De viser ikke at du danser med de kuleste bevegelsene eller at du sprer glede til dine omgivelser med ditt nydelige smil.»

– Alle ble egentlig ganske letta, sier Eline som synes flere lærere bør gjøre det samme for sine elever.

Legger stort press på seg selv

– 8.-klassingene er veldig opptatt av karakterer, nesten i overkant opptatt. Vi ville vise dem at det er veldig mye annet som betyr noe, sier rektor ved Alstad ungdomsskole i Bodø, Erling Eiterjord.

Erling Eiterjord, rektor Alstad ungdomsskole

Rektor ved Alstad ungdomsskole, Erling Eiterjord, er overrasket over all oppmerksomheten på sosiale medier for brevet til karakterene.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Eiterjord sier at ideen kom fra to lærere på 8. trinn, som igjen har hentet inspirasjon fra et liknende brev fra lærere i Australia.

– Det var for å få fokuset over på at sjøl om du ikke nødvendigvis får de karakterene du ønsker, så kan du gjøre en kjempegod jobb og du er et flott menneske.

Trygge elever presterer bedre

Rektor sier at hvis skolen skal lykkes med læring må elevene være trygge og ha tro på seg sjøl. Derfor er det viktig å fokusere på hele mennesket, ikke bare det som har med matte, norsk og engelsk, sier Eiterjord.

– Elevene var veldig fornøyd med brevet. Da de fikk karakterkortet var det mange elever som tok seg god tid til å lese brevet før de så på karakterene. Flere foreldre har også gitt positiv tilbakemelding og sier det er bra at vi ser hele mennesket.

Etter at elevene fikk brevet fredag for ei uke siden, er lagt ut på sosiale medier og er delt flere tusen ganger.

– Jeg er litt overrasket at det har tatt av, men det er positivt. Brevet har et viktig budskap til ungdom generelt. Hvis du gjør ditt beste, så er du god nok. Det er ikke en karakter som avgjør om du er god nok. Du er god nok i deg sjøl.

Eline tror brevet kan trøste andre elever etter seiersgangen sin nettet.

– Jeg synes det er bra det er delt på sosiale medier. Det beviser at det som står i brevet er sant. Det er ikke noe de bare sier.