Her leter de etter rester fra en 6.300 år gammel nordlending

I Steigen håper de å finne flere beinrester fra verdens eldste nordlending.

Leter etter rester fra 6300 år gammel nordlending

Det var i mai 2011 at kjeven til den 6300 år gamle nordlendingen ble funnet. I ei svært vanskelig tilgjengelig grotte i Steigen i Nordland, oppdaget Lars Blomberg, Kjersti Gylseth og Gunnar Svalbjørg beinrestene.

– Grotta ble helt tilfeldig oppdaget for mange år siden. Vi prøvde flere ganger å komme oss inn før vi til slutt fikk det til, sier Gunnar Svalberg.

Kjeven som ble funnet i grotte i Steigen er datert til 6.300 år

Kjeven som ble funnet i Steigen i 2011

Foto: Gunnar Svalbjørg

– Fantastisk funn

Eventyrlysten ga resultater. Inne i grotta, på et område som vannet har vasket rent og tørt, så de plutselig en underkjeve med et fullt sett med tenner.

Nå drar oppdagerne på ny jakt sammen med arkeologer fra Tromsø Museum for å se om de kan finne flere beinrester.

– Å gjøre et slikt funn er rett og slett fantastisk. Det er veldig sjeldent å finne bevarte skjelett fra steinalderen, sier Keth Elisabeth Lind, arkeolog ved Tromsø Museum.

Hun er spent om det er noe mer å finne inne i grotta.

– Vi gode i troen på at vi skal finne noe, men det er også en mulighet for at det ikke er noe mer enn den kjeven, sier Keth Elisabeth Lind, arkeolog ved Tromsø Museum.

Flere ras på funnstedet

Men det er komplisert å komme seg fram til funnstedet. Grotta er delvis fylt med vann, og det er vanskelig og risikabelt å gå inn. Turen inneholder både rappellering, kanotur, trange passasjer og balansering på steiner før man kommer til stedet der den 6300 år gamle mannen ble funnet. Et sted der det er gått flere ras opp igjennom historien.

– Først er det spenning på turen til funnstedet. Så blir det spenning når vi kommer fram for å se om vi finner noe, sier Lars Blomberg. Han er en av personene som kan skryte på seg å ha funnet verdens eldste nordlending.

– Det var utrolig rart til å begynne med da vi fikk høre hvor gammel han var. Først ble jeg ivrig da jeg fikk høre hvor gammel han var. Så begynte jeg å stille meg selv flere spørsmål, hvor han var fra, hvor gammel han var og hva som hadde skjedd med ham, sier Blomberg.

Resultatløst

Vel fremme inne i grotta er små spader og et kamera er de viktigste verktøyene for arkeologene. De må grave seg forsiktig ned i området hvor kjeven ble funnet i 2011. Troen på at de skal finne noe er god.

– Det er masse skjell her og under skjellene er det veldig kalkholdig grunn og det gjør at bein bevares veldig godt, forklarer arkeologene fra Tromsø

Men til tross for iherdig graving og leting, ble det ingen fangst for forskerne. Og hvor restene av den eldgamle nordlendingen er, det får vi kanskje aldri vite.

– Det kan være at det ikke er noe mer å finne. Kanskje ble kjeven transportert inn enten av dyr eller med sjøen som tidligere gikk inn hit. Kanskje ligger skjelettet under de svære steinmassene inne i grotta, sier Lind.

Vil fortsette jakten

Selv om skuffelsen er stor over at turen ble resultatløs, stopper ikke de eventyrlystne steigenværingene jakten på nye beinrester.

– Selv om det neppe er noe mer å finne i denne grotta, blir jeg å dra i andre grotter på jakt. Men at jeg skal finne noe så gammelt som vi gjorde her, det tviler jeg på, sier Lars Blomberg.

Fant kjeven til 6300 år gammel nordlending