Hopp til innhold

Fant 6.300 år gammel nordlending i hemmelig grotte

– Vi så med en gang at det var en menneskekjeve. Vi skjønte også fort at dette ikke var en sak for politiet, forteller Gunnar Svalbjørg.

Det var i mai for over to år siden at Lars Blomberg, Kjersti Gylseth og Gunnar Svalbjørg fra Leines i nordlandskommunen Steigen tok seg inn i en svært vanskelig tilgjengelig grotte.

– Grotta var delvis fylt av vann, og vi måtte ha tau for å ta oss inn. Grotta var svært lang og innerst inne var det stalaktitter, forteller Gunnar Svalbjørg til NRK.no.

Det var tydelig at det gjennom årenes løp var gått flere ras i grotta.

– På et område som vannet har vasket rent og tørt, så vi plutselig en underkjeve med et fullt sett med tenner.

Turgjengen så raskt at kjeven stammet fra et menneske.

: Arkeologene Martinus Hauglid og Keth Lind utforsker grotta

Arkeologene Martinus Hauglid og Keth Lind utforsker grotta

Foto: Gunnar Svalbjørg

Lars Blomberg i grotta i Steigen

Grotta var noen steder 20–25 meter høy.

Foto: Gunnar Svalbjørg
– Vi ble litt skremte, og lurte på hvor resten av mennesket var. Vi skjønte også fort at dette ikke var en sak for politiet. Tennene var hele og fine, men samtidig var de var helt nedslitte. Det var helt åpenbart at denne personen aldri har vært hos tannlegen, sier Svalbjørg.

– Må ha gnagd mye

Han har gjort seg sine tanker om hva steinaldermannen har brukt tennene til.

– Kjeven er tydeligvis blitt brukt som verktøy. Kanskje til å garve skinn. Han har nok hatt et kosthold bestående av skjell. Eller kanskje han har gnagd mye på bein, undrer Svalbjørg.

Hvordan kjevebeinet kan ha havnet akkurat på funnstedet, har også vært diskutert i det vide og brede. Den mest sannsynlige teorien er at steinaldermennesket har fulgt med ett av de mange rasene i grotta.

– Men kjeven må ha vært separert fra skallen da raset gikk. Resten av kroppen kan imidlertid ligge under raset som var gått rett i nærheten, du ser en stein fra raset rett bak der kjeven ble funnet. Eller et dyr har dratt kjeven dit den er og at resten ligger et annet sted i grotta, tror Svalbjørg.

Sendt til aldersdatering

Turgjengen tok med seg kjeven, og kontaktet Tromsø Museum. Universitetsmuseet har forvaltningsmyndighet for gjenstander som er eldre enn reformasjonen i Nord-Norge nord for Rana.

I to og et halvt år har gjengen i Steigen ventet spent på svaret på tusenkronerspørsmålet. Hvor gammel er grottemennesket?

– Det tok sin tid, men kjeven måtte helt til USA. Der slo forskerne fast at kjeven er 6.300 år gammel.

Det var i overkant av hva turgjengen i Steigen hadde turt å håpe på.

Verdens eldste nordlending

– Her snakker vi eldre steinalder. Dette er den eldste nordlendingen som noen gang er funnet. Det er ikke mange menneskefunn fra Sør-Norge heller som er eldre enn dette, sier Svalbjørg.

Hemmelig grotte

Grotta hvor kjeven ble funnet er en typisk kystgrotte – laget av brenninger fra havet som har vasket ut en sprekk i fjellet.

– Grotta stammer fra den tida hvor havet sto høyere enn i dag.

Svalbjørg vil ikke fortelle nøyaktig hvor den 180 meter lange grotta ligger.

– Det er et svært sårbart miljø i slike grotter. Du blir fylt med ærefrykt når du kommer så langt inn som vi gjorde. Her har det ikke vært folk på mange tusen år.

Nå skal grotta undersøkes grundig av arkeologene. Håpet er å finne resten av steinaldermennesket neste sommer.

– Svært sjeldent funn

Arkeolog Keth Elisabeth Lind.

Arkeolog Keth Elisabeth Lind.

Foto: NRK

– Det er svært sjeldent å finne så gammelt organisk materiale. Men det har vært tørt, mørkt og mye skjellsand i grotta, og det gir gode bevaringsforhold, sier arkeolog Keth Elisabeth Lind ved Tromsø Museum.

Foreløpig har ikke arkeologene undersøkt hvilket kjønn det er eller hvor gammel personen var. Hva steinaldermennesket spiste vet forskerne derimot mye om.

– I all hovedsak er det snakk om marin føde som fisk, skalldyr og sjøpattedyr. fiske og fangst både i havet, innsjøer og elver. Det er stor sannsynlighet for at de fisket med garn. Det er funnet fiskesøkker fra perioden. De har sannsynligvis hatt stengsler i elevene, sier hun.

Lind sier at funn av redskaper fra steinalderen bare er en liten del av det livet steinaldermenneskene levde.

– Det har vært avanserte samfunn som har hatt redskaper til ethvert bruk. De jaktet på store landpattedyr, sjøpattedyr og fisket. De har hatt gode båter, både av skinn og stokkebåter, sier hun.

Fant kjeven til 6300 år gammel nordlending