Hopp til innhold

36.000 tonn søppel i havet

Hvert år havner 36.000 tonn søppel i havet i norske farvann. I morgen samles omtrent 12.000 frivillige til å samle søppel langs strendene i Norge i den nasjonale «strandryddedagen».

Lørdag 10. mai er den store strandrydde dagen. Folk skal samles og plukke søppel. Noe det er veldig mye av.

Thomas Jarnæs Coe har lenge plukket søppel rundt stranda og i nærområdet. – Jeg fyller omtrent ti handleposer hver gang jeg er ute.

Lørdag 10. mai er den store «strandryddedagen». Over hele landet skal folk samles på strendene for å plukke søppel. Det skal turgåeren, Thomas Jarnæs Coe også.

– Det er viktig med et krafttak en gang iblant. Dette er derimot ikke noe engangssak. Dette må gjøres hele tiden, sier Coe.

36.000 tonn søppel i havet

Hvert år havner 36.000 tonn søppel i havet i norske farvann, ifølge avfallsbransjen. Det tilsvarer nesten 1300 vogntog fullastet med søppel. Lørdag arrangeres den nasjonale «strandryddedagen».

– Lørdag er det en liten merkedag for min del og for veldig mange. Da oppfordrer vi folk å dra til den lokale stranda og plukke søppel, sier Coe.

Det er avfallsbransjen som står bak og de regner med at 12.000 personer vil samle 200 tonn søppel fra norske strender.

Plukker søppel alene

For familiefaren som til daglig jobber som politi har det nærmest blitt en livsstil å samle søppel som ligger og flyter i nærmiljøet.

– Under pappapermisjonen var det omtrent daglig. Da jeg begynte å jobbe igjen så gikk jeg turnus, og de dagene jeg startet sent hadde jeg muligheten til å plukke søppel på dagen. Så lenge været ikke hindret det så klart, sier Coe.

Selv har han ikke oversikt over hvor mye han har plukket til nå, men Coe mener at det er snakk om ti handleposer hver gang han er ute og rydder.

– Jeg tror det er mye som blir tatt av Bodøvinden. Søppelkasser som velter, også spres søpla overalt. Samtidig ser jeg også at det er mye som blir slengt på bakken. Snusbokser og hundeskittposer. Det er hva jeg sliter mest med å forstå. De plukker opp hundeskitt med pose og kaster posen på bakken, sier Coe.

Den lille omvendingen har påvirket Coe mye mer enn han selv skulle tro.

– Det har gjort noe med innstillingen min på hvordan jeg ser verden. Hvis alle gjør litt så blir det gjort veldig mye, avslutter Coe.