NRK Meny
Normal

– Båteiere i Norge må ta større ansvar

Miljødirektoratet mener småbåteiere må bli flinkere til å ta ansvar for forurensing av tungmetaller og organiske miljøgifter langs norskekysten.

Småbåthavn i Ålesund

Ei undersøkelse av miljøtilstanden i småbåthavner fra 2011 viser til dels høye konsentrasjoner av tungmetaller organiske miljøgifter.

Foto: Frode Berg / NRK

Ruer

Dette er et velkjent syn for mange båteiere som vil sikre seg mot ruer og annen groe.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Jeg kjøpte meg en ny båt i fjorhøst, og den ser litt rufsete ut, så jeg har mye å gjøre før den er klar til å sjøsettes, sier Fredrik Brandt fra Steinkjer.

Han er nok ikke alene om det. Vår og påskeferie betyr høysesong for å ta fatt på båtpussen for mange, og det er fint å få en nyoverhalt båt på sjøen.

Båtkollega i havna på Steinkjer, Tor Morten Lorvik, var ferdig med poleringa av skroget på båten i går.

– Det er herlig – artig å holde på. Det går kun i båtprat, sier han fornøyd om årets dugnad.

Problem langs norskekysten

Ei undersøkelse av miljøtilstanden i småbåthavner fra 2011 viser til dels høye konsentrasjoner av tungmetaller organiske miljøgifter, og at det er et problem mange steder langs kysten.

Forurensninga er både i sjøen ved småbåthavnene og i grunnen på land, forteller rådgiver ved seksjon for avfallsbehandling og grunnforurensning, Hannah Hildonen hos Miljødirektoratet.

– Undersøkelsen viser at det fortsatt er forurensninger fra småbåthavner og av miljøprodukter som har vært forbudt i flere år, sier hun til NRK.

– Se etter svanemerket

Miljøgifter holder seg lenge, og kan gjøre skade over mange år.

Desto viktigere er det at de som pusser båtene ser etter svanemerkede produkter. Det kan gjøre en stor forskjell, sier Hildonen.

– Det er viktig å bruke miljøvennlige produkter, og man må håndtere avfallet på en forsvarlig måte. Man må også passe på egen helse og sikkerhet. Dette bidrar i den store sammenhengen. Det er mange som pusser båt langs norskekysten, sier hun.

– Jeg er miljøbevisst, og det er vel redusert en del miljøgifter i dette bunnstoffet etter hvert, så jeg føler meg ganske trygg på at det jeg bruker er greit, sier Brandt.

– Men jeg visste ikke at de svanemerket disse produktene, legger han til.