Hopp til innhold

Endevender søpla i jakt på syndere

Halden kommune er grundig lei av at søppel settes utenfor miljøcontainerne.

Søppel på miljøstasjon

LEI AV FORSØPLING. Halden kommune har mange miljøstasjoner, og et eget avfallsanlegg der innbyggerne kan levere annet avfall. Allikevel velger mange å slenge søppelet ved miljøstasjonene.

Foto: Privat

Det flyter av søppel rundt miljøstasjonene i Halden kommune. Særlig etter helgene er det ille, og ekstra mannskaper må i gang for å rydde unna.

Det er i områdene Os i sentrum, på Brødløs og ved Isebakke, at forsøplingen rundt miljøstasjonene er verst.

- Vi bruker store ressurser på å rydde opp rundt containerne, og det burde være helt unødvendig for folk å sette fra seg allskens skrot, sier fagkoordinator for renovasjon i Halden kommune Kåre Edvardsen til NRK.

Les også:

Søppel satt utenfor container

ENDEVENDER SØPPEL. Dersom kommunens folk finner navnet ditt i søpla, vil du kunne få bot og bli politianmeldt.

Foto: Rainer Prang / NRK

Endevender søppel

Mye av søpla rundt containerne dreier seg om møbler, malingspann og hvitevarer, og skal leveres på det kommunale avfallsanlegget på Rokke.

- Vi har en mann satt av til å farte rundt til miljøstasjonene og plukke opp det som blir slengt ved containerne. Etter helgene har vi to-tre mann ute i samme ærend, sier han.

Edvardsen og mannskapene hans går nå igjennom søpla, som er satt utenfor containerne, og ikke hører hjemme på miljøstasjonen.

Ringte seks personer

- I går endevendte vi avfallet, og vi fant opplysninger i søpla, som gjorde at jeg kunne ta seks telefoner til seks navngitte personer.

Forklaringene deres var brokete, og på bakgrunn av dette kan vi ikke gjøre noe i forhold til de seks aktuelle, sier Kåre Edvvardsen.

Men det vil bli slått hardt ned på miljøsynderne fremover, lover han.

- Finner vi opplysninger i søpla, som på en utvetydig måte konkluderer med hvem som har satt avfallet fra seg ved miljøstasjonen, vil vi ta kontakt med den det gjelder, sier Kåre Edvardsen.

Vedkommende får da et døgn på seg til å rydde.

- Skjer ikke det, vil vi for vedkommendes regning rydde, og det kan koste 2.000-3.000 kroner, sier Edvardsen til NRK.

Han utelukker heller ikke å koble politiet inn i sakene.

Les også:

- Har ikke tro på kameraer

Han har ikke tro på at kameraovervåkning av avfallsplassene er svaret på hvordan man skal komme søppel-ondet til livs.

- Kamerautstyr er dyrt, og personlig mener jeg ikke dette har noe for seg, sier han.

Edvardsen peker på at man i arbeidet med søppel-problematikken fremover kan komme til å vurdere om åpningstidene på det kommunale avfallsanlegget på Rokke bør utvides eller legges om, slik at flere kan benytte seg av det enn i dag.

Men også da Rokke-anlegget tok imot søppel gratis inntil i fjor var det søppel ved containerne og i skogkanten i Halden.

Edvardsen mener folks holdninger har noe med saken å gjøre.

- Noen skjønner ikke systemet, mens andre utnytter systemet.

Her er det mye slurv ute og går, og kan hende kan kombinasjonen av mer informasjon, endrede åpningstider på Rokke og et steinhardt regime mot miljøsynderne føre frem, sier han.