33 studenter kan starte lærerstudiene likevel etter ny matteprøve

Syv studiesteder erkjente formelle feil etter sommerens eksamen i matematikk, og ga studentene en ny sjanse. Det førte til at ytterligere 33 klarte karakterkravet i matematikk.

Nord universitet

Nord universitet var blant institusjonene som gjennomførte ny prøve forrige onsdag.

Foto: Ole Dalen / NRK

Ifølge Khrono.no gikk strykprosenten ned fra 75 til 63 prosent på den nye prøven for lærerstudenter, som ble gjennomført onsdag 7. september.

Totalt 105 meldte seg opp til ny eksamen, og av disse møtte 89 opp. 56 strøk, mens de resterende 33 kan starte lærerstudiene i år, eller utsette studiestart til neste høst.

Etter ny prøve er det til sammen 157 søkere som gjennom forkurs med påfølgende matteeksamen har klart å løfte seg fra karakteren 3 til 4. Fra i høst må en ha minimum karakteren fire i matte fra videregående skole for å starte på lærerstudiet.

– Jeg er glad for at vi nå har enda flere kvalifiserte søkere som kan begynne på lærerutdanning nå i høst, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar på regjeringens nettsider.

– Gledelig

Søkere som hadde karakteren 3 i matematikk, fikk i sommer tilbud om å ta forkurs for å kvalifisere seg til lærerutdanningen. Men mange klarte ikke prøven. På landsbasis var strykprosenten på 75 prosent, mens i Nordland strøk over 90 prosent av studentene.

 rektor Bjørn Olsen, Nord Universitet

Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet er glad for at flere studenter klarte mattekravet.

Foto: Ole Dalen / NRK

I ettertid fikk prøven mye kritikk, blant annet for det studentene mener var rot under eksamen og mangelfull oppfølging. Nord universitet la seg helt flate og beklaget overfor studentene.

Nord universitet har foreløpig ikke fått vite hvor mange som klarte ny prøve hos dem. Rektor Bjørn Olsen er uansett fornøyd med at flere generelt sett klarte mattekravet, og kan ta fatt på studiene likevel.

– Det er selvsagt veldig gledelig. Vi trenger alle kandidater vi kan få, sier Olsen til NRK.

Håper studentene ikke gir opp

124 søkere bestod den første prøven i august. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen presiserer at de som ikke har bestått forkurset, ikke har strøket i matematikk.

– De har bare ikke klart å løfte karakteren sin fra en treer til en firer. Det kan være et krevende sprang.

– Jeg håper at de ikke vil gi opp sin ambisjon om å bli lærer. De kan for eksempel prøve å forbedre sin mattekarakter som privatist og søke igjen neste år, sier Røe Isaksen.