Hopp til innhold

250 kan søke erstatning

I Nordland er det ventet at 250 tidligere barnevernsbarn vil søke om erstatning etter å ha vært utsatt for overgrep og omsorgssvikt.

Video 250 kan søke om erstatning

250 tidligere barnehjemsbarn kan komme til å søke erstatning etter vold og overgrep på institusjoner.

Brønnøykvinnen Marit Løberg Utvik er en av de som nå har muligheten til å søke erstatning. Hun ble sendt til Røvika ungdomshjem da hun var 14 år. Adferdsproblemer gjorde at Brønnøysund kommune mente dette var den beste løsningen for henne.

– Da satt jeg litt med følelsen av at jeg var et problem de måtte bli kvitt, så da var det kanskje lettvint å sende meg til Røvika, undrer Utvik.

– Veldig tøft

Hun har fortrengt mye av den tøffe tiden hun hadde på ungdomshjemmet. Likevel har oppholdet satt dype spor hos henne.

– Det var veldig tøft, og jeg opplevde både vold, overgrep og rus. Det skjedde overtramp som satt så varige merker, du blir jo et brennmerket barn, sier hun.

Muligheten betyr mye

Nå får Utvik og andre tidligere barnevernsbarn muligheten til å søke om erstatning for de psykiske skadene de har slitt med etter tøffe opphold på institusjoner i fylket. Et utvalg skal behandle søknadene, og Utvik tror muligheten for å søke erstatning betyr mye for andre som er i hennes situasjon.

– Vi er så mange, og det er mange som sliter fordi kommunen ikke har stått til ansvar, sier Utvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dragland

Aud Helene Dragland mener det er naturlig at kommunene tar på seg ansvaret.

Foto: Mediespiller / NRK

– Må ta på seg ansvaret

Leder for helse og velferd i Brønnøy kommune, Aud Helene Dragland, støtter henne. Hun mener erstatningsordningen er viktig for dem som har blitt utsatt, eller føler at de har blitt utsatt for overgrep på institusjoner.

– Også er det viktig at de får en uforbeholden unnskyldning, og at kommunen tar på seg det moralske ansvaret de har, sier Dragland.

Nå har Marit Løberg Utvik bestemt seg for å søke erstatning, og mest sannsynlig kommer 250 andre til å gjøre det samme.

– Jeg synes det er rett at dette utvalget kommer, og at vi blir hørt, sier hun.