NRK Meny
Normal

Lange fengselsstraffer for grove overgrep mot unge gutter

En 22 år gammel mann og en 55 år gammel mann er i Salten tingrett dømt til fengsel i henholdsvis seks og to år for overgrep mot flere barn.

Overgrepssak i Salten tingrett

Aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, mente under rettssaken mot mannen at det foreligger klart straffeskjerpende forhold i saken.

Foto: Kari Skeie / NRK

22-årigen ble dømt til seks års fengsel for seksuelle overgrep mot seks unge gutter. 22-åringen fikk fratrekk for 489 dager i varetekt.

Fire av guttene var under 14 år da overgrepene skjedde, slår tingretten fast. Den yngste gutten skal ha vært 10 eller 11 år gammel, slår tingretten fast.

22-åringen er i Salten tingrett dømt til å betale til sammen 620.000 kroner i erstatning til de fornærmede guttene.

Aktor fornøyd

Statsadvokat og aktor Marit Bakkevig er fornøyd med dommen. Hun la ned påstand om seks og et halvt års fengsel mot 22-åringen.

– Jeg konstaterer at retten stort sett er enig med påtalemyndigheten i vurderingen av saken, og at den påstanden jeg la ned langt på vei er fulgt. Jeg la nok litt lite vekt på at tiltaltes erkjennelse. Jeg er enig med retten i at det var grunnlag for å gi han noe mer reduksjon. Jeg er godt fornøyd med det resultatet vi har fått, sier statsadvokat og aktor Marit Bakkevig til NRK.no.

Anker dommen

Dommen mot 22-åringen vil bli anket, ifølge hans forsvarer Hilde Gullbakke.

– I forhold til rettspraksis mener vi straffeutmålingen er for streng. Min klient vil gjerne bli ferdig med saken, men nå må han gjennom en ny runde. Det verken hyggelig for han selv eller for de fornærmede, som hans synes det er en påkjenning for, sier Gullbakke til NRK.no.

Dømt for medvirkning

I tillegg er en 55-årig dømt til fengsel i to år i saken.

55-åringen ble blant annet dømt for medvirkning til overgrep, som ifølge dommen skjedde i hans bolig i Brasil. Mannen, som er bosatt i Sverige, ble dømt til fengsel i to år. Han fikk fratrekk for 123 dager i varetekt.

Retten mener mannen må ha visst hva som kunne skje da 22-åringen tok med seg to gutter på soverommet i boligen i Brasil.

55-åringens forsvarer, advokat Nadia C. Hall, opplyser til NTB at dommen vil bli anket på alle punkter. Mannen er tidligere dømt for overgrep mot barn.

Seksuelle overgrep

Bakgrunnen for saken var opprullingen av Gaysir-komplekset i 2011 da mannen ble pågrepet med 199 bilder og 12 filmer som skildret seksuelle overgrep mot barn.

Under etterforskningen ble det også beslaglagt et stort antall chattelogger som viste at 22-åringen hadde hatt kontakt ned unge gutter og barn i flere år.

Politiet kom i kontakt med seks unge gutter som det viste seg hadde vært utsatt for straffbare handlinger fra 22-åringens side.

Etterforskningen resulterte i anklager om overgrep mot tre gutter.

Reiste til Brasil

Etter å ha blitt løslatt fra varetekt tre måneder ut i 2011 reiste den da 19-årige mannen til Sverige hvor han flyttet inn hos den medtiltalte 55-åringen. De to hadde opprettet kontakt på internett i 2007, men møttes ikke før i mai 2011.

Våren 2012 reiste de til Brasil hvor de groveste punktene i tiltalen skjedde.

I samboerens sommerhus forgrep 22-åringen seg på to mindreårige brasilianske gutter, ifølge dommen.

De to mennene ble pågrepet i Sverige i et samarbeid mellom norsk og svensk politi. Etter noen dager på glattcelle ble begge utlevert til Norge. Ved pågripelsen ble det tatt beslag i dataenheter som inneholdt ulovlige bilder og filmer som dokumenterer seksuelle overgrep mot barn eller seksualiserer barn.

Politiets etterforskning førte til at de to guttene i Brasil ble identifisert.

Får erstatning

De seks fornærmede guttenes bistandsadvokater har lagt ned krav og antydninger om oppreisningserstatninger på totalt 650.000 kroner.

De to brasilianske guttene får begge en oppreisningserstatning på 130.000 kroner hver. De øvrige guttene får erstatningssummer på mellom 60.000 og 150.000 kroner.

Aktor: – Spesiell sak

Overgrepssaken som nå har fått sin dom, er en omfattende sak med mange involverte både i Norge og Brasil. Statsadvokat Marit Bakkevig sier saken har vært spesiell.

– Det er spesielt at vi har fornærmede barn i utlandet. Det finnes ikke mange slike saker. Det er viktig for påtalemyndigheten at man skal stå til ansvar når man forgriper seg mot barn i utlandet. Det denne saken viser er at når man først avdekker overgrep mot barn, viser det seg at det kan ha pågått over tid og at det er flere involverte.

Det at 22-åringen la alle kort på bordet, har gjort det enklere for de fornærmede å forklare seg, ifølge Bakkevig.

– De fornærmede vet at deres forklaringer blir bekreftet. De slipper ubehagelige spørsmål hvor de føler at de ikke blir trodd. Derfor får han også noe redusert straff i forhold til det nivået som forbrytelsen ellers ville tilsi.