– Jeg tenkte at min siste time hadde kommet

Da Einar Andreas Hirsch skulle redde kona fra å falle ned en bratt fjellside, endte han selv med å falle om lag 250 høydemeter. Nå priser han seg selv lykkelig over å være i live.

Einar Andreas Hirsch

Kona Anne Katrine Munch-Ellingsen er på sykehuset sammen med sin mann. – For meg er han en hedersmann, sier hun.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Mye snø i fjellet

Fremdeles mye snø i fjellet Møysalen. Bildet er tatt lørdag.

Foto: Privat

Lørdag skulle et turfølge på 24 ta turen til Vesterålens høyeste fjell, Møysalen. Einar Andreas Hirsch og kona Anne Katrine Munch-Ellingsen fra Stavanger var to av dem.

– Vi ble veiledet av tre guider og det hele virket som et bra opplegg. Men på vei oppover ble været dårligere, og vi likte ikke helt situasjonen, sier Hirsch til NRK.

Sklir og faller

Gjennomfører øyeblikkelig førstehjelp

En av guidene gjennomfører øyeblikkelig førstehjelp etter fallet.

Foto: Privat

Underveis møter turgåerne på et glatt og relativt bratt parti. Her mister en av de andre turgåerne fotfeste på returen, og sklir først inn i kona til Hirsch.

– Jeg prøver å stoppe dem, og klarer å stanse kona mi ganske kjapt, mens hun andre sklir litt videre før hun stanser ved en stein.

Han selv faller på ryggen og sklir nedover en skrent med rundt 26-27 graders helning. Etter om lag 250 høydemeter, stanser han ved et islagt vann. Hastigheten er anslått til rundt 60 km/t.

– Fikk sjokk

Anne Katrine Munch-Ellingsen og hennes mann

Anne Katrine Munch-Ellingsen fikk sjokk da hun så Einar Andreas Hirsch forsvinne ned fjellsiden.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Kona Anne Katrine Munch-Ellingsen blir hjelpeløst stående tilbake.

– Det var et sjokk å se han forsvinne. Jeg tenkte at dette ikke kunne gå bra, og at dette var det siste jeg så av han.

– Hva følte du?

– Det er vanskelig å forklare. Det verste var tanken over at han kunne være borte.

Priser seg heldig

Hirsch blir fraktet til sykehus med brukket arm, brukket ben i ansikt og forslått kropp. Men han kommer utrolig nok fra det uten alvorlige skader. I dag priser han seg heldig over å være i live.

– Idet jeg falt, tenkte jeg at min siste time hadde kommet, sier han.

En mann som deltok på en guidet tur i fjellet Møysalen i Vesterålen, skled og falt 300 høydemeter ned fra fjellet. Turgruppa passerte et usikra område da ulykka skjedde.

VIDEO: Einar Andreas Hirsch blir her hentet av Sea King etter fallet på Møysalen. På sykehuset i Bodø to dager senere, er han glad for å være i live.

– Svært glatt i fjellet

Paret ønsker ikke å kritisere turguidene, men forteller at de forteller historien fordi de mener det er viktig å løfte fokuset rundt sikkerhet.

Turguide Jan Reinertsen

Ansvarlig guide på turen, Jan Reinertsen.

Foto: Privat

Ansvarlig guide på turen, Jan Reinertsen, tar imidlertid selvkritikk for ulykken.

– Jeg burde vært der nede og sjekket forholdene. Hadde jeg gjort det ville jeg oppdaget skaren i snøen, og deretter brukt tau. Normalt bruker vi ikke tau i det området, men denne dagen var det svært glatt, forteller Reinertsen.

Reinertsen har jobbet som guide siden 1992. Han advarer nå andre mot å vandre i fjellet uten rett utstyr.

– Du må ha utstyr. Er du alene er det liten vits med tau, men er man en større gruppe er det lurt å ha med dette. På våren er snøen grovkornet og tryggere å gå i, men nå er det mye skare i fjellet. Det gjør det farligere.