Hopp til innhold

200 nye arbeidsplasser

Solcelle-industrien i Glomfjord industripark går for fullt. Til tross for finanskrisa har antall ansatte økt med 200 det siste året, og det ligger an til mer vekst.

Video nsps_upload_2010_1_28_20_1_13_684.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nå er det ca. 600 ansatte i industriparken med solcelle-relaterte jobber.

Store investeringer

De to hoved-fabrikkene i Glomfjord industripark produserer syltynne metallskiver til socelle-paneler - såkalte wafere. Det er den ene av disse fabrikkene, REC Wafer Mono som står for den største veksten.

- Det er investert 1,3 millioner i å utvide fabrikken, sier Lothar Maruhn.

Han er leder i Meløy næringsutvikling.

- Antall ansatte i REC Wafer Mono har økt fra 60 til 120, sier han.

Sic Processing i Glomfjord skal produsere 30 000 tonn skjærevæske i året

Sic Processing i Glomfjord skal produsere 30 000 tonn skjærevæske i året.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Kjempefabrikk lager skjærevæske

En helt ny fabrikk er under igangkjøring i industriparken. Med 5 500 m2 grunnflate er Sic Processing en fabrikk som ruver på industri-området. Der skal det produseres en viktig ingrediens i produksjonen av wafere, ei skjærevæske som kalles "slurry". Når metallet skal skjæres i tynne skiver er skjærevæska helt nødvendig. Og det er ikke småtteri som skal til.

- Vi skal produsere 30 000 tonn i året når fabrikken er i full drift med tre produksjonslinjer. Det sier fabrikksjef Wenche Olsen.

- Tidligere har skjærevæska vært kjørt på vogntog fra Porsgrunn eller Tyskland, men nå har behovet i Glomfjord blitt så stort at man så det lønnsomt å bygge en fabrikk, sier hun.

Wenche Olsen er fabrikksjef for den nye fabrikken Sic Processing i Glomfjord industripark

Wenche Olsen er fabrikksjef for Sic Processing i Glomfjord industripark.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Enda flere arbeidsplasser

Foreløpig er det ansatt ca. 50 personer ved Sic Prcessing, og i løpet av et par måneder blir de nærmere 60. Fullt utbygd regner Wenche Olsen med at de blir 70, men det blir ikke før neste år.

Wenche Olsen sier at denne fabrikken er et stort miljøprosjekt, i likhet med resten av solcelle-industrien. De skal gjenvinne opp mot 90 prosent av den brukte skjærevæska, og vogntogtransporten med skjærevæske blir i framtida kun internt i industriparken.

En annen fabrikk, Si Pro, som gjenvinner silicium fra wafer-produksjonen har også planer om utvidelser i nærmeste framtid.

I tillegg er enda en fabrikk under oppbygging. Scan Crusible produserer kvarts-digler, krukker av svært ren kvarts som brukes til å smelte silicium i. Foreløpig har en pilot-fabrikk vært drevet i vel et år med ei bemanning på 11. Der jobber man med å finne investorer, og håper å snart kunne bygge den ut til full produksjon med 30 medarbeidere.

Produksjonen av wafere til solcelle-industrien går for fullt i Glomfjord industripark

Produksjonen av wafere til solcelle-industrien går for fullt i Glomfjord industripark

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Industriparken sårbar

Lothar Maruhn i Meløy næringsutvikling innrømmer at det er sårbart når en så stor del industriparken produserer mot ett industriområde - solcelleindustrien.

- Nå har jo 2009 vært et stille år, og et år med en del problemer i bransjen. Men etter det vi kjenner til så regner vi med at det blir en opptur i 2010, sier han.

Og Lothar Maruhn sier at det til tross for at det var en knekk i markedet i 2009, så var det en økning i etterspørsl på ca. 20 prosent.

Lothar Maruhn er leder for Meløy næringsutvikling

Lothar Maruhn er leder for Meløy næringsutvikling

Foto: Leif Inge Larssen / NRK