NRK Meny
Normal

14-åring fikk «munnkurv» etter at norsk oppdrettselskap kom inn på sponsorsiden

Da Freyja Reed talte det norske oppdrettsselskapet midt imot, skal hun ha fått beskjed om å holde munn. Saken har skapt engasjement i Canada, og nå har også en kanadisk idrettsstjerne engasjert seg.

Freyja Reed

Freyja Reed spiller for Upper Island Riptide Soccer Association, og synes lite om klubbens nye sponsor.

Foto: Privat

14 år gamle Freyja Reed fra Vancouver, Canada har to store lidenskaper i livet: Fotball og villaks. Hun reagerte derfor med vantro da lagets nyeste sponsor ble presentert.

Marine Harvest er det største oppdrettsselskapet i British Columbia, og etter at den norske oppdrettsgiganten kom inn på sponsorsiden, har 14-åringen fått streng beskjed om å slutte protestere mot selskapets virksomhet, skriver CBC News.

– Jeg mener selskapet forårsaker stor skade på villaksen, som er en viktig næring langs kysten vår, sier Freyja til den kanadiske kanalen.

Laster Twitter-innhold

Må stenge Facebook-side

14-åringen har blant annet protestert mot å bruke jakker, bannere og drakter med Marine Harvest-logo på, og å stille opp på fotografier som skal brukes i markedsføringssammenheng.

Også hennes mor Anissa Reed har lenge vært imot fiskeoppdrett, og familien føler nå de har fått munnkurv og må holde meningene sine for seg selv. Mor og datter har blant annet fått beskjed om å slutte å fremme sine synspunkter i sosiale medier.

I en e-post fra fotballagets styre skal det blant annet ha blitt vist til en Facebook-side som var opprettet i protest mot sponsoravtalen med Marine Harvest, og som måtte stenges dersom 14-åringen fortsatt ville spille for laget.

Selv om min datter bare er 14 år gammel, vet hun nok om farene ved lakseoppdrett til at å kunne gjøre opp sine egne meninger. Hun bryr seg om villaks fordi hun vet hvor viktig den er for kysten vår og folkene som lever her.

Anissa Reed i e-post til NRK

– Arrogante

En talsperson for Marine Harvest lokalt i Canada mener det er legitimt for en fotballklubb å be foreldre om ikke snakke stygt om klubben og dens politikk, og mener 14-åringen alltid kan finne en annen klubb å spille for, skriver CBC News videre.

Mor Anissa Reed sier til NRK at datteren aldri ville ha spilt for et lag som «hyller et oppdrettsselskap», men peker på at nærmeste klubb er over én times kjøring unna. I tillegg er det vanskelig å bytte klubb når sesongen allerede er i gang.

– Jeg oppfatter Marine Harvest som svært arrogante i denne saken, sier hun.

NHL-stjerne engasjerer seg

Vancouver Canucks defenceman Willie Mitchell during a team practice

NHL-stjerne Willie Mitchell, her avbildet under trening.

Foto: Wikimedia Commons

Også NHL-stjerne Willie Mitchell, kaptein i Florida Panthers, har involvert seg i saken. I en Twitter-melding fredag skriver han at han vil sponse 14-åringen selv.

Hockeyspilleren, som er kjent for sitt engasjement for naturvern, kaller saken «opprørende» og skriver at det å «snakke opp for det vi tror på» er grunnen til at det er et «privilegium» å leve i Nord-Amerika.

– Legger ikke føringer

Kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest i Norge forteller at de sponser unge utøvere, lag og organisasjoner i alle land de driver oppdrett i. Han sier at det Marine Harvest i Canada sier, får stå for deres regning.

Marine Harvest sponser alt fra barn og unge til profesjonelle utøvere og lag. Vi stiller ikke krav om å uttale seg på en bestemt måte om verken oss eller næringa. Alle har selvsagt rett til å mene og ytre det de ønsker.

Ola Helge Hjetland / Marine Harvest

Et av selskapets anlegg i British Columbia:

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.