- Trekk tilbake seismikktillatelsen

- Regjeringa må trekke tilbake tillatelsen til å skyte seismikk utenfor Lofoten og Vesterålen fra juni til august, krever Natur og Ungdom.

Avansert seismikkutstyr ombord i Bos Atlantic

PÅ'AN IGJEN: Oljedirektoratet ønsker at seismikkskytinga skal starte 29. juni år og holde på i seks uker. Her fra seismikkskipet BOS 'Atlantic'.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

Årsaken er at regjeringa har bevilget 100 millioner kroner for lite til forskningsprogrammet Mareano som skal kartlegge dybde, bunnforhold, naturtyper og forurensning i norske havområder.

Vågard Erdahl i Sentralstyret til Natur og Ungdom seier at det derfor vil vere vanskelig å få nødvendig kunnskap omområdet.

- Jeg kan ikke skjønne hvorfor de skal stresse igjennom seismikkskytinga i år, sier han til NRK.

Seks uker i sommer

Norges Fiskarlag har samtykket til seismikk-skyting i juli måned pluss ei uke i forkant og ei uke i etterkant, skriver Bladet Vesterålen.

Oljedirektoratet ønsker at seismikkskytinga skal starte 29. juni og holde på i seks uker.

Kartene som viser hvor det skal skytes er ute til høring blant fiskernes organisasjoner. Av kartene framgår det at det skal skytes mer 3D-seismikk enn i 2008.

- Helt utrolig

Norges Kystfiskarlag er allerede på banen og uttaler at de er imot planene.

– Fisket på sommer, sensommer og høsten reduseres kraftig med et pennestrøk, sier Stig Pedersen, leder i Kystfiskarlagets avdeling i Bø til Bladet Vesterålen.

– Dette er helt utrolig. Vi vet hva konsekvensene var etter seismikkskytinga i 2007 og 2008. Til sommeren starter 3D-skytinga, som er enda mer omfattende. Dette kartet sier oss at det blir dårlig sommerfiske, sier Pedersen til Bladet Vesterålen.