- Sylvia må på banen

- Det er uakseptabelt at en hel psykiatrisk avdeling fjernes i Nordland. Mental helse ber helseministeren gripe inn.

Sylvia Brustad

HELSEMINISTEREN: Sylvia Brustad (Ap) må redde psykiatrien i Nordland mener Mental Helse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mental Helse reagerer kraftig på at Nordlandssykehuset planlegger å fjerne en hel avdeling med tolv senger.

Et prioritert område

- Vi forventer at helseminister Sylvia Brustad kommer med en klar vurdering av konsekvensene av å kutte i psykiatri-tilbudet, sier generalsekretær Mette Kammen i Mental Helse.

- Hvorfor det?

- Fordi vi er i det siste året av en opptrappingsplan. I henhold til regjeringen så er dette et prioritert satsningsområde. Vi er derfor forundret over at vi får beskjed om kutt innenfor psykiatrien.

Skal spare 90 millioner kroner

Nordlandssykehuset skal spare 90 millioner kroner. Innsparingene rammer nå også psykiatrien i Nordland. Ei av de tre allmennpsykiatriske avdelingene ved tidligere NPS skal legges ned.

Omlag åtte millioner kroner i året skal spares ved å fjerne de tolv sengene. Noe av pengene skal istedet brukes på akuttpsykiatrien, sier administiererende direktør Eivind Solheim ved Nordlandssykehuset.

- Vi fjerner noe kapasitet i allmennpsykiatrien og fører penger over til akuttpsykiatrien. Det gjør vi ved å etablere et ambulerende akutt-team, sier Solheim.

- Må til slutt bruke tvang

Frykten nå er at de som skulle hatt behandlinsgtilbudet som nå forsvinner i neste omgang kan bli akuttpasienter. Mange pasienter må nå stå i kø for å bli innlagt for noen uker.

- Sånn som det er i dag så er det nesten umulig å komme inn på sykehuset. Resultatet blir at folk blir så syke at de må legges inn med tvang, sier nestleder Gerd Petersen i Mental Helse Nordland.

Styreleder Bjørn Kjensli i Nordlandssykehuset vil ikke kommentere nedleggelsen før han har lest styrepapirene. Samtidig vil ikke administrerende direktør Eivind Solheim kan ennå ikke si hvilken av de tre avdelingene som blir ramma.

- Det er tre avdelinger å velge i, det er videre utredninger som avgjør hvilken.

Allerede førstkommende tirsdag blir forslaget fra direktøren trolig vedtatt, selv om reaksjonene også hos de ansatte er sterke.