Hopp til innhold

- Streikebrudd er uakseptabelt

300 flypassasjerer ble rammet da ansatte ved Brønnøysund Lufthavn gikk i streik i dag. Nå anklages Widerøe for streikebryteri. – Å omdisponere interne ressurser heter på godt norsk streikebrudd, sier Asbjørn Wikestad, leder i Luftfartsfunksjonærenes forening.

Brønnøysund Lufthavn / Asbjørn Wikestad

– Tradisjonelt er streikebryteri det mest tarvelige en arbeidsgiver kan gjøre, og det er den vegen Widerøe har lagt seg på, mener Asbjørn Wikestad.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Tirsdag meldte Widerøe at de bakkeansatte ved Brønnøysund Lufthavn er tatt ut i streik. De fagorganiserte ved Air Service i Brønnøysund streiket etter at Luftfartsfunksjonærenes forening og NHO Luftfart ikke ble enige i lønnsforhandlinger.

Dette førte til at 300 passasjerer måtte benytte seg av av alternativ transport.

Tirsdag kveld melder Widerøe om at de etter omdisponering av ressurser satser på at flytrafikken går som normalt i morgen. Dette tas ikke godt i mot av de streikende ansatte.

– Ikke akseptert virksomhet

– Å omdisponere interne ressurser heter på godt norsk streikebrudd. Dette er en type virksomhet som man ikke bedriver i Norge, en virksomhet som ikke er akseptert i Norge, og en type virksomhet som Widerøe bør holde seg for god for.

Det sier Asbjørn Wikestad, leder i Luftfartsfunksjonærenes forening. Han førte lønnsforhandlingene på vegne av de ansatte i Brønnøysund.

– Hvordan vil dere nå håndtere denne situasjonen?

– Vi sitter og venter på at motpart skal være interessert i å diskutere tariffoppgjør i det hele tatt. Vi opplevde under meklingen at de ikke var villige til å diskutere noe som helst. De ville ikke snakke og derfor ble det konflikt, og denne konflikten vil naturligvis vare til motparten er villig til å sette seg til bordet for å finne en løsning, sier Wikestad.

Richard Kongsteien

Richard Kongsteien håper konflikten løser seg fort.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Widerøe uenig

Kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Richard Kongsteien, sier til NRK at Widerøe ikke mener det flyselskapet gjør er streikebryteri.

Selskapet har satt inn Widerøe-folk fra andre flyplasser i arbeid ved Brønnøysund Lufthavn, og disse skal nå avvikle trafikken.

– De ansatte ved lufthavnen er jo ikke i direkte konflikt med Widerøe, vi er en tredjepart og det er passasjerene våre også. Det er vi som rammes av streiken, sier Kongsteien.

– Dette er innleid personell som ønsker å få samme lønnsvilkår som ansatte i Widerøe som gjør samme jobb, forstår du da at man kan omtale dette som streikebryteri?

– Jeg har ingen kommentar til krav og tilbud, men vi håper konflikten løser seg fort, avslutter Kongsteien.

Tarvelig

De streikende er ansatte i selskapet Air Service som Widerøe leier tjenester av.

Bakkemannskapene mener Widerøe ved å omdisponere ansatte undergraver dere streik.

– Tradisjonelt er streikebryteri det mest tarvelige en arbeidsgiver kan gjøre, og det er den vegen Widerøe har lagt seg på. Det er skummelt fordi det vil sette nivået for neste korsveg, sier Wikestad.

Han er svært åpen for at partene skal komme til enighet slik at streiken kan avblåses.

– Man må gå sammen for å finne en løsning. Det blir litt merkelig at publikum skal bli lidende fordien part under mekling i går ikke var villig til å diskutere. Det er bare å slå på tråden så er vi i gang med forhandlinger med en gang, avslutter Asbjørn Wikestad til NRK.