- Karl Marx har rett

- Finanskrisa er en overproduksjonskrise, og at dette ville skje, så Karl Marx på 1800-tallet.

Asbjørn Hortman

PUGGING: Asbjørn Hortman lærte seg russisk av å pugge russiske tekster. Her har han fått en ny utgave av den russiske kommunistavisa Pravda. Artikler fra avisa oversettes og sendes til NKP-avisa Friheten.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Jernbanepensjonisten på Trofors, Asbjørn Hortman, er overbevist kommunist, og har støttet Norges Kommunistiske Parti nesten så lenge han har levd. Derfor er han krystallklar når han forklarer tilbakegangen i verdensøkonomien det siste år.

Gjest i Moskva

- Jeg hadde lenge sympati for partiet, men meldte meg ikke inn før i 1958, forteller han. Han nådde langt i partiet, blant annet var satt han i partiets sentralstyre, og han har vært invitert til Russland av landets mektige sentralkomite.

I ettermiddag etter nyhetene klokka 1630, får vi møte Hortman i vår sommerserie der politiske veteraner i Nordland kommenterer politikk i dag.

Lyntog er en god ide


- Jeg er jernbanemann, og jeg er glad for at NKP fortsatt har forlengelsen av Nordlandsbanen i sitt program for årets stortingsvalg, sier Hortman.
Han mener Nordlandsbanen må forlenges til Narvik med en sidearm til Harstad, og helt til Tromsø.

- Forslaget om lyntog støtter jeg også. Tenk deg å kunne reise med tog fra Trondheim til Oslo på to og en halv time. Samtidig er det jo trist at det ikke satses på jernbanen i Norge akkurat nå. Den er akterutseilt, sier han.

Ble frisk på Cuba

Asbjørn Hortman er 75 år. Han bor en lys og trivelig leilighet i Trofors. Han sitter i rullestol.

Hortmann fikk en vanskelig nevrologisk sykdom som ikke norske leger kunne lege. På sykehuset i Trondheim fikk han tips om at kunne bli frisk på Cuba, og dit reiste han.

Russisk etter naturmetoden

Der ble han mye bedre, og i dag fungerer han godt med gå-stol og fysioterapi, noe som også gjør at kan drive med det han liker best, å skrive leserinnlegg i lokalpressen og oversette den russiske kommunistavisa Pravda for Friheten, som er avisa til Norges Kommunistiske Parti.

- Jeg er opptatt av internasjonale saker, og finner mye i Pravda som ikke står i noen andre aviser, forteller Hortman, som lærte russisk ved selvstudier og Norsk Korrespondanseskole.

- Det er mye i Europa i dag som minner om 20- og 30-tallet, med framveksten av fascismen.

- Nei til privatisering

Hortman mener den viktigste saken i valget i år er å sloss mot privatiseringa av samfunnet, ved siden av jernbaneutbyggingen nordover.

Den gamle kommunisten er også opptatt av miljøvern. Han skjønner godt av elva Vefsna ble fredet, og han er mot å lete etter olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

Den meningssterke pensjonisten er en aktiv debattant, og han har gått en lang vei fra han ble født på Grogn. Han var ansatt i NSB i 28 år, og arbeidet på Majavatn de siste 11 årene. Han var også stasjonsleder på Trofors.