-Åslaug Haga presset ut

-Åslaug Haga ble presset ut som leder i Senterpartiet fordi hun hadde for tydelige standpunkt. Hun opplevde samme skjebne som LO-leder Gerd-Liv Valla.

Kvalbukt

KLAR TALE: Inga Kvalbukt mener Haga ble presset ut.

Foto: Inga Kvalbukt / NRK

Til nå er det få i det politiske miljøet i Norge som åpent har snakket om at Åslaug Haga ble presset ut som leder i Senterpartiet, men tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet i Nordland, Inga Kvalbukt, sier det nå klart i NRK Nordlands programserien om veteranpolitikernes syn på dagens politikk .

Klar tale

- Åslaug Haga har vært vår dyktigste politiker i den rød-grønne regjeringen. Hun ble presset ut fordi hun tidlig sa nei til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen og fordi hun så klart sa ja til OL i Tromsø. Hun var rett og slett for tydelig, sier Kvalbukt, som mener flere senterpartipolitikere burde brukt klarere tale i regjeringen.

-Den rød-grønne regjeringen har vært bra for Senterpartiet, selv om noen mener uttellingen har vært for liten. Vi har muligens ikke vært nøye nok med de personene som vi har sluppet inn i viktige posisjoner, og vi kunne nok ha vært litt tøffere til å bruke storslegga, sier hun.

Vil tilbake

Kvalbukt sier hun ikke følte seg ferdig da hun forlot Stortinget etter vel en periode, og hun går langt i å antyde at hennes tid som fylkes- og rikspolitiker ikke bør være over.

Hun har blandede følelser når det gjelder hennes møte med fylkespolitikken da hun var fylkesråd for næring, men hun tror på at det rød-grønne samarbeidet i fylkestinget kan gjenreises etter bruddet før jul i fjor.

Opprivende

-Det var en opprivende strid som virket uklar og uryddig, men det er vanligvis ingen røk uten ild. Derfor bør en lete etter ilden, og den finnes i fylkeshuset, sier hun.

Dersom Kvalbukt skulle ha drevet valgkamp i år, ville hun sloss for mer jernbane, som hun mener er framtidas framkostmiddel.

Inga Kvalbukt og sønnen Torje Georg.

GÅRDSLIV: Inga Kvalbukt, her med sønnen Torje Georg.

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Senterpartiet i blodet

Dersom det er noen som kan sies å være et bilde på behovet for senterparti-politikk i distriktene, så er det 60 år gamle Inga Kvalbukt. Hun bor i dag på gården i Hemnes som familien driver. Den ligger naturskjønt til ved Røssvatnets mektige natur, ved enden av en privat vei, som om vinteren kun kan trafikkeres med snescooter.

Læreren Kvalbukt driver nå menighetsarbeid i Kirka i Hemnes.
Kvalbukt kommer fra Senterpartislekt og ble politiker første året etter lærerskolen etter kamp for en lokal vei.


I 1993 ble hun valgt til Stortinget, der hun fikk en periode. Hun har arbeidet på Høgskolen i Nesna, og ble fylkesråd for næring, som er det siste sentrale vervet hun har hatt. Inga kvalbukt sier hun fortsatt har noe å bidra med i politikken.


Vi kan i dag møte Inga Kvalbukt i NRK Nordlands radioserie om politiske veteraner. Hele innslaget kan du høre her.