- Holder høyt internasjonalt nivå

Orkesteret Bodø Sinfonietta kan måle seg med ensemblene i de store europeiske byene, mener en av nordens mest profilerte komponister.

Orkesteret Bodø Sinfonietta
Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Bodø Sinfonietta er ti år i år. Det feires med stor jubileumskonsert i Bodø kulturhus i morgen, torsdag.

I ti-års gave får ensembelet glitrende skussmål fra av Nordens mest profilerte samtidskomponister, Rolf Wallin.

- Jeg synes først og fremst at det er en utrolig flott energi i ensemblet. Og hva de har fått til i en såpass liten by som Bodø nå en gang er, så har de fått til noe som du må i storbyer i Europa for å få det samme. Bodø Sinfonietta holder et veldig høyt musikalsk nivå, sier Rolf Wallin.

Madrugada og Halvdan

Han har samarbeidet med Bodø Sinfonietta ved flere anledninger. Nå skal han i gang med nye prosjekter med ensemblet.

Ved flere anledninger har Bodø Sinfonietta forlatt det klassiske repertoaret og beveget seg over i andre musikalske genrer. Dette viser noe av det musikalske mangfoldet ensemblet representerer.

Rolf Wallin, en av Nordens mest profilerte samtidskomponister.

Komponist Rolf Wallin.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Under Nordland Musikkfestuke i 2005 spilte de sammen med Madrugada og de har også gjort konserter sammen med blant andre Halvdan Sivertsen.

- Jeg synes Bodø Sinfonietta har en veldig spennende profil. De er med på popkonserter og de spiller klassisk musikk, det tror jeg er til det beste for musikken og for meg også, at de ikke bare spesialiserer seg på samtidsmusikk, at de spiller den musikken som de liker, sier Wallin.

Video nsps_upload_2009_1_21_14_35_21_3047.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Ti-åring i godt musikalsk driv

Vekker oppsikt i landet

Kunstnerisk leder og primus motor i Bodø Sinfonietta, Rolf Lennart Stensø, synes disse årene har gått rasende fort.

- Jeg trodde nok at vi skulle eksistere om ti år, men jeg hadde ikke trodd det skulle gå så fort å få ensemblet opp å gå finansielt. Vi har fått egen post på statsbudsjettet, og det er veldig spesielt i løpet av så kort tid. Men her har vi mye å takke Bodø kommune for, de har hjulpet oss veldig. Det politiske miljøet i Bodø har vært helt enesteående med oss og dette har vakt oppsikt andre steder i landet. Og alt dette har vært med på å legge et solid grunnlag for den kunstneriske utviklingen av ensemblet, der vi har klart å spisse profilen vår, samtidig som vi er blitt mye bredere i repertoaret. Jeg føler at vi har lykkes. Og folk vet at vi liker alle typer musikk, sier Rolf Lennart Stensø.

Nord-Norsk musikksamarbeid

En av de store oppgavene som Bodø Sinfonietta har foran seg er etableringen av Nord Norsk Symfoniorkester, der deler av stammen i orkesteret skal hentes nettopp fra Bodø Sinfonietta.

Kunstnerisk leder og primus motor i Bodø Sinfonietta, Rolf Lennart Stensø

Kunstnerisk leder og primus motor i Bodø Sinfonietta, Rolf Lennart Stensø.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

- Dette er et veldig spennende prosjekt, sier Rolf Lennart Stensø, som ikke frykter at Bodø Sinfonietta skal forsvinne inn i dette nye nordnorske symfoniorkesteret.

- Gjør vi det så har vi kun oss selv å takke. Det er jo vi som bestemmer hvordan dette skal være, med andre ord vi har en unik mulighet til å forme vår egen musikalske framtid som skal komme hele landsdelen til gode. Men, det er under den klare forutsetning at de lokale musikkmiljøene skal styrkes, understreker Stensø.

Feirer seg selv

Under jubileumskonserten i Bodø Kulturhus i morgen kveld skal Bodø Sinfonietta framføre "Paukevirvel-symfonien av Joseph Haydn, "Forspill til en Fauns ettermiddag" av Claude Debussy, fløytekonsert av Sven-David Sandstrøm, Bjørn Andor Drages "Underground" der komponisten forsøker å formidle en marerittaktig stemning etter å ha hatt i tankene både den russiske ubåtulykken med Kursk og diktet "Å, kor dei dunkar og går desse båtane" av Arvid Hanssen. Konserten avsluttes med "Slavisk dans nr. 1" av Antonin Dviorak.

- Vi gleder oss enormt til jubileumskonserten. Men vi har jo fortsatt den første konserten vår i minne, det var på Rock Kafe for nøyaktig ti år siden og da fikk vi et samlet honorar på 5000 kroner, smiler Rolf Lennart Stensø.