NRK Meny
Normal

- Ekstrem fare for at elg trekker ut i veibanen

Bare siden fredag ettermiddag er ni elger og en rein påkjørt bare på veiene i Salten. – En elg ble liggende og pines i påvente av at viltnemnda skulle komme av avlive den. Bilistene må senke farta, er oppfordringa fra politiet.

Påkjørt elg

FARLIG Å VÆRE ELG: Denne elgen ble et tidligere år påkjørt på Nordlandbanen Denne helga ser det ut som om det har vært verst på veiene. Mye snø ute i marka gjør at elgen trekker ut i veibanen. - Pass, på, er oppfordringa fra politiet.

Foto: Hans-Jørgen Solli / NRK

Snøforholdene ute i marka gjør at elgen nå trekker ned på veiene. Også i Midtre Hålogaland og på Helgeland er det påkjørt elg og rein i helga. Men aller verst har det vært i Salten-området.

– Viltnemnda opplyser at elgfaren er ekstrem. De har hatt sin fulle hyre med å avlive påkjørt elg i helga, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson ved Salten politidistrikt til NRK.no.

Måtte pines i veikanten

Noen av elgene blir drept på stedet, mens andre må avlives av viltnemnda.

– I Kvikstadheia, på veien mellom Bodø og Misvær, måtte en elg pines i veikanten mens han venta på å bli avliva. Elgen hadde knust bakkropp, og vi fikk mange meldinger fra bekymra blister som kjørte forbi, forteller Bo Nilsson.

Skadet elg på rømmen

I Glomfjord i Meløy skal viltnemnda i morgen igjen ta opp søket etter en skadet elg.

– Denne elgen har et åpent brudd i bakfoten etter en påkjørsel. Men elgen er mobil, og det var ikke forsvarlig å fortsette letinga etter han i mørket.

– Vær på vakt

Også på toglinja er elg og rein blitt påkjørt i helga. Politiet ber innstendig folk om å være observante.

– Vær- og snøforholdene gjør at elgen trekker ut på veiene, hele døgnet. Så pass på, advarer operasjonsleder Ivar bo Nilsson.