Hopp til innhold

- Ap blir tvunget til olje-svar

Valgforsker Frank Aarebrot mener Arbeiderpartiet kommer til å si ja til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen i løpet av valgkampen.

Frank Aarebrot

AAREBROT: Valgforskeren tror Ap kommer med et olje-standpunkt i løpet av valgkampen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Aarebrot begrunner dette med at valgkampen i Nordland kommer til å dreie seg om nye arbeidsplasser, og at det derfor blir umulig å si nei til leteboring.

- Det kommer en avklaring

- Personlig tror ikke jeg at Arbeiderpartiet kommer til å opprettholde et vent-og-se standpunkt helt til valget. Jeg tror det kommer en avklaring på ett eller annet tidspunkt, sier professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot til NRK.

I helga er det nominasjons- og årsmøter både i Nordland Høyre og Nordland Arbeiderparti. Høyre er klart for letevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

LES OGSÅ: - Ap ofrer Nord-Norge

Stoltenberg til olje-forkjempere

Til årsmøtet i Arbeiderpartiet kommer statsminister Jens Stoltenberg. Der får han oppleve debatten rundt forslaget til Fauske Ap om å starte leteboring så snart som mulig. Samtidig står det i valgprogrammet til Arbeiderpartiet at partiet ikke tar et klart standpunky til oljeleting.

Gunnar Skjellvik, leder Nordland Arbeiderparti

ENIG: Gunnar Skjellvik støtter Frank Aarebrot.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Leder i Ap i Nordland støtter Frank Aarebrot i at partiet kommer til å ta en standpunkt for olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Etterhvert som valgkampen skrider fram så vil partiet bli mer konkret og blir nødt til å bli mer konkrete. Det selv om vi har sagt at vi vil ha mer kunnskap før vi tar en nedelig avgjørelse, sier leder Gunnar Skjelvik i Nordland Ap.

Olje kan velte regjeringa

Frank Aarebrot tror ikke Høyre vil få ekstra stemmer i Nordland på grunn av sitt klare ja-standpunkt, men han tror spørsmålet om oljeleting i Nordland kan ha kraft i seg til å sette en stopper for et videre rød-grønt regjeringssamarbeid.

LES OGSÅ: Tror ikke oljeuenighet knuser regjeringa

- De siste seks månedene har vist at Ap vokser, mens nei-partiene Senterpartiet og SV ikke vokser. Derfor blir det sannsynligvis veldig vanskelige forhandlinger. Og det kan faktisk være at olje og gass blir spørsmålet som velter det rød-grønne lasset, sier Aarebrot til NRK.