- Ap blir tvunget til olje-svar

Valgforsker Frank Aarebrot mener Arbeiderpartiet kommer til å si ja til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen i løpet av valgkampen.

Frank Aarebrot

AAREBROT: Valgforskeren tror Ap kommer med et olje-standpunkt i løpet av valgkampen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Aarebrot begrunner dette med at valgkampen i Nordland kommer til å dreie seg om nye arbeidsplasser, og at det derfor blir umulig å si nei til leteboring.

- Det kommer en avklaring

- Personlig tror ikke jeg at Arbeiderpartiet kommer til å opprettholde et vent-og-se standpunkt helt til valget. Jeg tror det kommer en avklaring på ett eller annet tidspunkt, sier professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot til NRK.

I helga er det nominasjons- og årsmøter både i Nordland Høyre og Nordland Arbeiderparti. Høyre er klart for letevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

LES OGSÅ: - Ap ofrer Nord-Norge

Stoltenberg til olje-forkjempere

Til årsmøtet i Arbeiderpartiet kommer statsminister Jens Stoltenberg. Der får han oppleve debatten rundt forslaget til Fauske Ap om å starte leteboring så snart som mulig. Samtidig står det i valgprogrammet til Arbeiderpartiet at partiet ikke tar et klart standpunky til oljeleting.

Gunnar Skjellvik, leder Nordland Arbeiderparti

ENIG: Gunnar Skjellvik støtter Frank Aarebrot.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Leder i Ap i Nordland støtter Frank Aarebrot i at partiet kommer til å ta en standpunkt for olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Etterhvert som valgkampen skrider fram så vil partiet bli mer konkret og blir nødt til å bli mer konkrete. Det selv om vi har sagt at vi vil ha mer kunnskap før vi tar en nedelig avgjørelse, sier leder Gunnar Skjelvik i Nordland Ap.

Olje kan velte regjeringa

Frank Aarebrot tror ikke Høyre vil få ekstra stemmer i Nordland på grunn av sitt klare ja-standpunkt, men han tror spørsmålet om oljeleting i Nordland kan ha kraft i seg til å sette en stopper for et videre rød-grønt regjeringssamarbeid.

LES OGSÅ: Tror ikke oljeuenighet knuser regjeringa

- De siste seks månedene har vist at Ap vokser, mens nei-partiene Senterpartiet og SV ikke vokser. Derfor blir det sannsynligvis veldig vanskelige forhandlinger. Og det kan faktisk være at olje og gass blir spørsmålet som velter det rød-grønne lasset, sier Aarebrot til NRK.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.