Hopp til innhold

Støre beklager Kinas reaksjon

Utenriksminister Jonas Gahr Støre beklaget i dag, overfor Kinas ambassadør, Kinas reaksjon etter tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo.

Video STØRE-151010-WW_MXF_Innboks.MP4

Utenriksminister Jonas Gahr Støre beklaget i dag Kinas reaksjon på fredsprisutdelingen. Han oppfordrer Kina om straks å løslate fredsprisvinneren. På pressemøtet utenfor Utenriksdepartementet sa Støre at det er en grense for hvor langt Kina kan gå.

Støre hadde i dag en lang samtale med Kinas ambassadør i Oslo. Han ønsket å ha samtalen i dag, en uke etter tildelingen av fredsprisen, for å se an hvordan Kina reagerte på beslutningen.

– Jeg ga uttrykk for av vi fra norsk side reagerer med undring på tiltak rettet inn mot samarbeidet mellom Norge og Kina.

Kinesiske myndigheter protesterte skarpt da årets fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

– Den norske regjeringen slår ring om integriteten til Nobelkomiteen. Komiteen eksisterer i Norge. Den har har virket i Norge i over 100 år, og den tar sine egne beslutninger, sa Støre.

Avlyste møter

Mandag denne uken fikk fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen på kort varsel beskjed om at et planlagt møte med hennes kinesiske kollega var avlyst. Beskjeden kom etter at det norske følget hadde landet i Shanghai.

De siste dagene har en rekke avlysninger tikket inn, krydret med skarpe uttalelser som at Norge «oppfordrer til kriminalitet ved å gi nobelprisen til en dømt kriminell.»

På pressemøtet utenfor Utenriksdepartementet i dag sa Støre at den kinesiske ambassadøren gjentok at de mener tildelingen har skadet forholdet mellom Norge og Kina, og fornærmet de kinesiske folk.

Beklager reaksjoner

– Det var viktig for meg å understreke at Norge ønsker å videreføre det brede samarbeidet med Kina innenfor en rekke områder av felles interesse. Jeg beklaget derfor de reaksjoner vi har sett fra kinesisk side i uken som har gått, sa Støre til NTB i forkant av pressemøtet.

Støre understreket i møtet at «Kina må stå ansvarlig for sine beslutninger om å ramme vårt gjensidige forhold og interesser som en reaksjon på beslutningen fra Nobelkomiteen».

Må løslates

Dessuten gjentok han Norges oppfordring til Kina om straks å løslate fredsprisvinneren.

– Jeg gjentok vår oppfordring om at Liu Xiaobo må løslates og oppfordret kinesiske myndigheter til å heve restriksjonen rundt hans ektefelle, Liu Xia, uttalte Støre.