Hopp til innhold

– Norge oppmuntrer til kriminalitet

Kina fortsetter å angripe Norge for fredsprisen til Liu Xiaobo.

 Ma Zhaoxu

Talsmann for utenriksdepartementet, Ma Zhaoxu, sa på dagens pressekonferanse at kinesiske anliggender bør overlates til kineserne selv.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

– Prisen er en oppmuntring til kriminalitet, sa det kinesiske utenriksdepartementet under en pressekonferanse i Beijing torsdag. Det skriver NTB.

LES: Avlyser nok et møte med Berg-Hansen
LES OGSÅ: – Kina er misfornøyd med at fredsprisen gikk til Liu Xiaobo

Partiske mennesker i komiteen

– Liu Xiaobo er en dømt kriminell. Å gi nobelprisen til ham er det samme som å oppmuntre til kriminalitet, sa talsmann for utenriksdepartementet, Ma Zhaoxu, til pressen torsdag.

Ma fortsatte med å si at kinesiske anliggender bør overlates til kineserne selv.

– Noen få partiske mennesker i den norske komiteen har ingen rett til å dømme, sa han.

Flere møter avlyst

Kina har reagert med harme på tildelingen av nobelprisen til den fengslede dissidenten Liu. Flere møter med den norske fiskeriministeren er avlyst, og en norsk musikal som skulle settes opp i Kina neste måned, er også avlyst.

LES: Rybak uønsket i Kina
LES OGSÅ: UD beklager avlysning i Kina

Zhaoxu har tidligere sagt at Nobelprisen bør gå til noen som jobber for etnisk harmoni, internasjonalt vennskap og nedrustning.

I en pressemelding den kinesiske ambassaden i Norge la ut samme dag det ble kjent at fredsprisen gikk til Liu Xiaobo, heter det at Liu Xiaobo er en kriminell, og at tildelingen av årets fredspris er i strid med prinsippene bak Nobelprisen.

Videre heter det at Liu Xiaobo er funnet skyldig i brudd på kinesisk lov og er sendt i fengsel etter å ha blitt dømt i det kinesisk rettssystemet.

Japan ber om løslatelse

Naoto Kan

Japans statsminister Naoto Kan støtter seg til nobelprisutdelingen.

Foto: JIJI PRESS / Afp

Både EU og USA har bedt om at Liu løslates, og i dag følger Japan etter og ber om det samme.

– Med synspunktet om at universielle menneskerettigheter bør beskyttes på kryss av landegrenser, så er det ønskelig at Liu bli løslatt, sa Japans statsminister Naoto Kan torsdag.

Kina brøt all kontakt med Japan forrige måned etter at en kinesisk fiskebåt kolliderte med den japanske kystvakten. Begge sider hevder at ulykken skjedde på deres farvann.

Partene var i en fase hvor de forsøkte å legge stridighetene bak seg, men ved å støtte nobelprisen risikerer Japan nok en kald skulder fra Kina.