NRK Meny
Normal

Fredsprisvinner Kailash Satyarthi hyller Malala

Indiske Kailash Satyarthi hyller Malala Yousafzai og de millioner av barn som aldri blir hørt i sitt første intervju etter at han ble tildelt årets fredspris.

Kailash Satyarthi blir gratulert med Nobels fredspris

Indiske Kailash Satyarthi blir gratulert etter dagens tildeling på sitt kontor i New Delhi i India. Han har jobbet for barns rettigheter og mot barnearbeid hele sitt liv.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

– Jeg er takknemlig overfor Nobelkomiteen som har æret hundrevis av millioner barn som har aldri blir hørt. Som bare er tall på et papir og som er fratatt sine rettigheter, sier Kailash Satyarthi til britiske BBC.

Lang kamp

Satyarthi har jobbet for barns rettigheter og mot barnearbeid hele sitt liv, og har fått æren for å ha fått frigitt 82.000 barn fra slaveri i India.

I dag ble det hele kronet med den prestisjefulle Nobels fredspris som han mottar sammen med 17 år gamle Malala Yousafzai.

– Jeg er veldig lykkelig at Malala også fikk prisen. Hun er en fantastisk ung dame som jeg har kjent en stund. Jeg har vært en sterk motstander mot barnearbeid, og manglende utdanning er to sider av samme sak. Så kampen for utdanning og kampen mot barnearbeid må gå hånd i hånd.

Menneskerettsforkjemperne pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi er tildelt Nobels fredspris for 2014

Video: Thorbjørn Jagland tildeler årets Nobels fredspris til Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai.

Den 60 år gamle aktivisten har holdt en relativt lav profil selv i India. Han leder Global March Against Child Labor, som samler over 2.000 grupper og organisasjoner i 140 land.

Satyarthi roser indere som har kjempet for å bevare det han beskriver som Indias levende demokrati, og han mener nettopp dette demokratiet har mye av æren for at kampanjen hans har lyktes.

– Noe som var født i India er nå blitt verdensomspennende, og nå har vi en global bevegelse mot barnearbeid, sier Satyarthi i et annet intervju med indisk fjernsyn.

Laster innhold, vennligst vent..

Forbrødring

India og Pakistan har lenge ligget i konflikt og situasjonen har vært tilspisset den siste tiden. Et punkt Nobelkomiteen også understreket i sin begrunnelse.

«Nobelkomiteen ser et viktig poeng i at en hindu og en muslim, en inder og en pakistaner møtes i en felles kamp for utdanning og mot ekstremisme».

Noe også indiske Satyarthi påpekte overfor BBC.

– Det er også viktig fra et politisk ståsted at India og Pakistan får denne prisen sammen, sier Satyarthi.

I dag var det en pause i de verste kamphandlingene på mange år, og ifølge Pakistans statsminister, Nawaz Sharif, er det ikke aktuelt å gå til krig til tross for de kraftige sammenstøtene mellom de to atommaktene på grensen i Kashmir.

Kalalash Styarthi i BBC-intervju

Video: Kailash Satyarthi ble intervjuet av BBC på telefon.