Jagland om Nobels fredspris:– «Gi ungdom et håp», «La dem gå på skole»

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, trekker frem utbredelsen av barnearbeid i India og Pakistan og de to vinnernes sentrale plass i kampen for utdannelse av barn og ungdom, som grunner for årets fredspristildeling.

Nobelkommiteens begrunnelse

Nobels fredspris for 2014 går til pakistanske Malala Yousafzay og indiske Kailash Satyarthi.

– «Gi ungdom et håp», «La dem gå på skole» er en viktig del av kampen mot ekstremisme, sa Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland da han begrunnet årets tildeling.

Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthi fikk fredsprisen sammen med Malala Yousafzay.

Foto: GCE/Flickr/(CC BY-NC-SA 2.0)

Jagland sa etter at han hadde lest opp begrunnelsen at komiteen bevisst hadde valgt en ung og en eldre vinner.

– Våre betraktninger har vært å få frem den unge som har stått frem med så klar stemme og den litt eldre som har arbeidet i årevis for å bli kvitt barnearbeid og fremme barns rettigheter, sa Jagland.

Jagland sa at det ikke hadde vært spesielt vanskelig å plukke årets vinner. – Det er alltid vanskelig å finne den rette av så mange gode kandidater, sa han.

Ikke for ung

Malala Yousafzay er 17 år gammel og tidenes klart yngste fredsprisvinner. Jagland sa at komiteen hadde vurdert alderen hennes

– Vi har lagt merke til at hun har mottatt en lang rekke andre priser og mottatt dem på en verdig måte. Hun har stått frem i en lang rekke internasjonale forsamlinger på en sterk måte. Ut fra det har vi trukket den konklusjonen at hun også er bærer av denne prisen, sier Jagland.

Malala Yousafzai befant seg på skolen i Birmingham da det ble kjent at hun er årets fredsprisvinner. En talskvinne sier at hun først vil kommentere prisen når hun er ferdig på skolen for dagen.

– Det er på skolen barn og unge skal være, sa Jagland bifallende da NRK fortalte ham hvor Malala var.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Malala-portrett

Tepper og ILO-konvensjon

Mens Malala Yousafzay er velkjent er indiske Kailash Satyarthi mindre kjent for et internasjonalt publikum.

– Dette er en mann som har stått fremst i kampen mot barnearbeid i en lang rekke år, sier Jagland om den indiske aktivisten.

Jagland nevnte spesielt to deler av Satyarthis arbeid i kampen mot barnearbeid.

– Han startet i 1994 dette veldig viktige arbeidet med at tepper skal ha et merke på seg som viser at det ikke er produsert av barn, sa Jagland.

Ifølge Jagland har det ført til at 75 prosent av teppene ikke lenger er produsert av barn og at 120 teppeprodusenter har sluttet seg til ordningen,

Den andre delen av Satyarthis innsats komitelederen trakk frem handlet om arbeidet med ILO-konvensjonen mot barnearbeid.

– Han har vært veldig viktig i arbeidet som har ført til at 182 land har sluttet seg til konvensjonen mot barnearbeid, sa Thorbjørn Jagland.

Sjette gang for Jagland

Jagland la også vekt på at fredsprisen deles mellom en hindu og en muslim, en inder og en pakistaner, som sammen kjemper mot ekstremisme.

Det er sjette gang fredsprisen deles ut siden Thorbjørn Jagland ble leder av komiteen i 2009.

Årets utdeling er andre gang i hans lederperiode at prisen blir delt mellom flere personer.

De tidligere vinnerne i Jaglands lederperiode er Barack Obama (2009), Liu Xiaobo (2010), Leymah Gbowee, Ellen Johnson Sirleaf og Tawakkul Karman (2011), Den europeiske union (2012) og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (2013).

Selve prisutdelingen skjer på Alfred Nobels dødsdag, 10. desember.

Intervju med Thorbjørn Jagland
Erna Solberg om prisen