Hopp til innhold

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi deler Nobels fredspris

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi tildeles Nobels fredspris for 2014 for deres kamp mot undertrykkelse av barn og unge og barns rett til skolegang.

Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi

Nobelkomiteen har i år valgt å rette søkelyset mot barns rettigheter og belønner pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi for deres kamp.

Foto: Susan Walsh /Ap/GCE/Flickr/(CC BY-NC-SA 2.0)

Selv vil Malala foreløpig ikke kommentere fredspristildelingen. Til NRK opplyser Malala-fondet at hun ikke vil kommentere før klokken 17.30 norsk tid, fordi hun prioriterer å gå på skolen.

Malala er den pakistanske skolejenta som ble skutt i hodet av Taliban fordi hun hadde blogget om jenters rett til skolegang og utdanning.

Til tross for gjentatte drapstrusler, har hun ikke tidd stille i frykt – snarere tvert imot.

Jagland: – Hun er blitt en ledende talsperson

Hun har fortsatt sin kamp, og hennes gjentatte budskap har vært at barns rett til skolegang er grunnlaget for fred og ett av de viktigste midlene i kampen mot ekstremisme.

– Blyanter er mektigere enn våpen. For et våpen kan bare drepe, mens en blyant kan redde liv, er tenåringens klare tale.

Malala har det siste året også hatt samtaler og diskutert utdanning med en rekke statsledere, som USAs president Barack Obama, Nigerias president Goodluck Jonathan og den norske statsministeren Erna Solberg, hun har vært i Jordan ved den syriske grensen for å hjelpe syriske flyktninger, og hun har mottatt flere priser.

Fondet som er opprettet i hennes navn, Malala-fondet, har nå fått etablert sitt arbeid i flere land og bidrar i dag til jenters skolegang i Pakistan, Nigeria, Jordan og Kenya.

Når hun nå er tildelt Nobels fredspris, er hun den klart yngste vinneren i fredsprisens historie.

– Malala har, tross sin unge alder, allerede i flere år kjempet for barns rett til utdannelse og har ved sitt eksempel vist at også barn og unge kan bidra til å bedre sin situasjon, sier Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i sin begrunnelse.

– Gjennom sin heltemodige kamp er hun blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nobelkommiteens begrunnelse

I år er det også pekt på at Malalas kamp er blitt ytterligere aktualisert nettopp i år. Den militante islamistgruppen Boko Haram driver krig mot skolegang og bortførte i våres 200 skolejenter fra skolen de gikk på i Nigeria.

Og i et nyhetsbilde som det siste året i stor grad har vært preget av jihadister, er Malala er friskt, muslimsk ideal.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

MALALA-091014T-URIX

Da mange uttrykte skuffelse over at Malala ikke ble tildelt Nobels fredspris i fjor, uttalte Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland følgende til CNN:

– Malala er en enestående og modig kvinne, og hun vil uten tvil være en kandidat kommende år.

– Sentralt i kampen mot barnearbeid

Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthi tildeles fredsprisen for sin kamp mot barnearbeid og utnyttelse av barn og unge.

Foto: RAVI RAVEENDRAN / Afp

Kailash Satyarthi har bidratt til internasjonale kovensjoner om barns rettigheter. I år er det blant annet 25 år siden FNs barnekonvensjon ble vedtatt.

– Han har stått sentralt i kampen mot barnearbeid, sier Jagland.

– Med stort personlig mot har Kailash Satyarthi, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for protestaksjoner og demonstrasjoner, alle fredelige, for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst. Han har også bidratt til utviklingen av sentrale internasjonale konvensjoner om barns rettigheter.

Jagland vektlegger også at fredsprisen deles mellom en hindu og en muslim, en inder og en pakistaner, som sammen kjemper mot ekstremisme.