Hopp til innhold

Har reist for å møte Liu Xiaobo

Fredsprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia har forlatt Beijing for å dra til Jinzhou, der mannen sitter fengslet.

Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo

Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo, har reist til Jinzhou, opplyser advokaten hennes.

Foto: Andy Wong / Ap

Det opplyser parets advokat til CNN lørdag formiddag.

Shang Baojun, advokaten til fredsprisvinner Liu Xiaobo

Shang Baojun, advokaten til fredsprisvinner Liu Xiaobo, opplyser at Liu Xia har forlatt Beijing.

Foto: Andy Wong / Ap

Gleder seg til å fortelle om prisen

Liu Xia fortalte fredag at hun hadde pakket under politiets overvåkning , og var blitt lovet å få besøke ektemannen i dag. Hun sa at hun ikke kunne vente med å fortelle ham at han var tildelt årets fredspris .

– Dette er en bekreftelse på alt han har kjempet for, sa Liu Xia i går.

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus forteller at det ikke er mulig å ringe Liu Xia i dag.

Liu Xiaobo ble tildelt prisen på fredag, men det lille som er nevnt om tildelingen i kinesiske medier er stort sett det offisielle kommunikeet fra myndighetene.

Den samme sensuren gjelder for kinesiske bloggere og på Twitter, og myndighetene har blokkert tilgangen til fredsprissidene på de offisielle Nobel-sidene på nettet.

– Liu Xiaobo er en kriminell som er dømt til fengsel av det kinesiske rettsvesenet. Handlingene hans går fullstendig imot meningen bak Nobels fredspris, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Ma Zhaoxu i går.

Video KINA-FENGSEL-091010-WW_MXF_Innboks.MP4

Her sitter Liu Xiaobo fengslet. Klikk på bildet for å se video.

– Vestlige ideer passer ikke i Kina

NRKs Asia-korrespondent forteller at en av avisene har på lederplass trykket en lengre fordømmelse av fredsprisvinneren, fordi han fremmer ideer om vestlig demokrati. Dette passer ikke i Kina, mener avisen.

Minst to internasjonale TV-stasjoner, CNN og BBC, ble sensurert da Nobelkomiteen annonserte vinneren på fredag, og CNNs sendinger forble svarte store deler resten av dagen.

Menneskerettighetsgrupper som Amnesty og verdensledere som USAs president Barack Obama har hyllet tildelingen, og Obama har bedt om at Liu Xiaobo blir satt fri.

I 2009 ble han dømt til 11 års fengsel for å ha motarbeidet den kinesiske staten. Han ønsker politiske reformer i Kina og er en forkjemper for menneskerettigheter. Han var også rådgiver under studentopptøyene på Den himmelske freds plass i 1989.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.