Hopp til innhold

– Det strammes til i Kina

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus får ikke treffe opposisjonelle som han har hatt avtaler med.

Journalister utenfor huset til Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo

Journalister utenfor huset til Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Foto: Andy Wong / Ap

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Magnus hadde i dag to avtaler med opposisjonelle i Kina. Den første ringte og avlyste, etter at han hadde fått ordre om ikke å snakke med utlendinger.

Vet alt som står i e-postene

– Han fortalte at de visste nøyaktig når og hvor vi skulle treffes. Og dette hadde vi bare kommunisert på e-post, forteller Magnus på telefon fra Beijing.

Den andre avtalen til Magnus ringte først NRK-korrespondenten og sa at de måtte møtes et annet sted enn planlagt, men da Magnus kom dit fikk han en ny oppringning.

– Han fortalte at vi ikke kunne møtes likevel. Og mens vi snakket fortalte han at han ble ført inn i en politibil av tre menn.

– Vi kan trygt si at det strammes til her, sier Magnus.

Det har kommet rapporter om at minst 20 kinesiske opposisjonelle er bragt inn av politiet. NRKs korrespondent har foreløpig ikke møtt begrensninger selv, men sier at det umulig å si hva som skjer fremover.

Video-profil: Dette er Liu Xiaobo

Video Nobelpris-kandidat: Liu Xiaobo

Vinneren fordømmes i avisene

Avisene i Kina fordømmer tildelingen av fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo , som i 2009 ble dømt til 11 års fengsel for å ha motarbeidet den kinesiske staten. Han ønsker politiske reformer i Kina og er en forkjemper for menneskerettigheter. Han var også rådgiver under studentopptøyene på Den himmelske freds plass i 1989.

De fleste avisene i Kina trykker det offisielle kommunikeet, som fordømmer vinneren, men én av avisene går lenger.

Avisen fordømmer Liu Xiaobo i en lang artikkel, fordi han fremmer ideer om vestlig demokrati - noe som ikke passer i Kina. Den statlige avisen Global Times skriver på lederplass at tildelingen er en skam.

En fengslet fredsprismedalje

Tildelingen av prisen til Liu Xiaobo er gjennomgående sensurert i Kina. Blant annet er den offisielle informasjonen om fredsprisen på Nobel-sidene på nettet, stengt for lesere i Kina.

Det samme gjelder på Twitter og for kinesiske bloggere. Noen bloggere trosser fordømmingen av tildelingen, og avistegneren Kuang Biao har gjort en tegning av en fredsprismedalje bak gitter som han har lagt ut på sin blogg.

Ran Yunfei, en annen kjent blogger i Kina, skriver på sin side at «i vår tid, når Internett gradvis gjør all mulig informasjon tilgjengelig for alle, er forsøket på å skjule for kinesere at Liu Xiaobo har blitt tildelt Nobels fredspris, idiotisk. Jo mer man forsøker å skjule det, jo mer opplagt blir det».